KRADU STRUJU, ISPRED KUĆA SMEĆE: Stanovnici nehigijenskog naselja na Bežanijskoj kosi rade šta hoće, reakcija nadležnih bez rezultata (FOTO)

Š. MAROVIĆ

13. 04. 2021. u 14:02

ISPOD mosta u ulici Marije Bursać na Bežanijskoj kosi stanari nehigijenskog naselja koje je tu niklo, godinama kradu struju sa obližnjih stubova javne rasvete.

КРАДУ СТРУЈУ, ИСПРЕД КУЋА СМЕЋЕ: Становници нехигијенског насеља на Бежанијској коси раде шта хоће, реакција надлежних без резултата (ФОТО)

Foto: Ž. Knežević

Kako su se uverili i reporteri "Novosti" kablovi su uredno razvučeni duž celog poteza, a kutije na banderama devastirane.

Problem sa kojim se susreću žitelji ovog dela grada traje više od 15 godina, a rešenje se ne nazire. Kratkoročne intervencije ne donose rezultate, pa se posle odlaska nadležnih stanje brzo vrati na staro.

- Situacija sa nehigijenskim naseljem se sve više pogoršava, jer su doseljavanja stanovnika na ovu lokaciju velika - ističe za naš list dobro obavešten izvor. - Policija je nebrojeno puta posećivala ovaj deo grada, privodila odgovorne pojedince, ali se sve na tome završavalo. Pisane su i krivične i prekršajne prijave, ipak problem nije rešen do današnjeg dana. Čak je pokušavano da se na stubove postavi jači napon, koji bi osujetio krađu struje, ali ni to nije pomoglo. Nekoliko puta je obijena i obližnja trafostanica, gde su i majstori veoma oprezni.

Žitelji nehigijenskog naselja u ovaj deo Bežanijske kose mahom su se doselili pre više od 20 godina, pošto se ovde ranije nalazila pruga, koja nije u funkciji tri decenije. Većinom žive od sakupljanja sekundarnih sirovina, a ispred kuća se mogu videti velike količine smeća i đubreta. Takođe, svi objekti u naselju sagrađeni su od lako zapaljivih materijala, pa postoji opasnost da struja ne prouzrokuje njihovo paljenje.

Foto: Ž. Knežević

- Naselje je nastalo posle ratova na Kosovu i Metohiji 1999. godine, kada se veliki broj porodica iselio sa svojih ognjišta i skućio ovde - za "Novosti" priča N. I., žitelj ovog kraja. - Trenutno je u rupi ispod mosta svoj dom pronašlo oko 150 familija, sa više od 500 stanovnika. Svega nekoliko kuća je legalizovano i uredno plaća komunalne troškove, dok su ostali priključeni na "divlje".

Krađom struje sa bandera javne rasvete stvara se potencijalna opasnost za građane koji prolaze ovim delom grada. Tako je pre nekoliko dana žena šetala sa detetom, kada je zbog kiše i vlažnosti terena došlo do kratkog spoja na jednom od stubova. Srećom, izbegnuta je veća tragedija.

Foto: Ž. Knežević

- Vodovi nisu uopšte sigurni ni bezbedni, to su kablovi koji su nekoliko puta nadovezani jedni na druge - kaže naš sagovornik. - JKP "Javno osvetljenje" po prijavi dođe i isključi nelegalnog potrošača i tu se njihova priča završava. Onda se oni brzo ponovo priključe na banderu i tako ukrug, a dugoročno rešavanje problema nije na vidiku.

Pokušali smo da saznamo od EPS više informacija o problemu na Bežanijskoj kosi, ali su nam oni poslali dopis u kom ističu da nemaju odgovornost za ovaj slučaj. Ističu da je to nadležnost Operatora distributivnog sistema "Elektrodistribucije Srbije", pošto oni nakon prenošenja vlasništva na Vladu Srbije posluju van sistema EPS. "Novosti" od njih očekuju odgovor.

Foto: Ž. Knežević

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!