BEOGRAD UZ BILBAO I GRENOBL: Prestonica među gradovima sa najboljim planom održive urbane mobilnosti

S. V.

20. 04. 2021. u 06:20

BEOGRAD je dobitnik ovogodišnje SUMP nagrade - priznanja koje dobija grad sa najboljim Planom održive urbane mobilnosti, a dodeljuje ga Evropska komisija.

БЕОГРАД УЗ БИЛБАО И ГРЕНОБЛ: Престоница међу градовима са најбољим планом одрживе урбане мобилности

Foto: Arhiva "Novosti"

Ovo je juče potvrdio glavni gradski urbanista Marko Stojčić i podsetio da je žiri Evropske komisije ranije ove godine nominovao Beograd za finale SUMP nagrade, zajedno sa španskim gradom Bilbaom i francuskim Grenoblom.

- SUMP nagrada pokrenuta je 2012. godine, sa ciljem podsticanja usvajanja Planova održive urbane mobilnosti od strane lokalnih vlasti širom Evrope - rekao je Stojčić. - Beograd je u prethodnim godinama uradio mnogo toga kako bi olakšao pristup važnim delovima grada, povećao bezbednost učesnika u saobraćaju, ali i izmenio saobraćajne prioritete i prednost dao pešacima i biciklistima.

Takođe, vodilo se računa o smanjenju emisije štetnih gasova i boljoj energetskoj efikasnosti, uz proširenje pešačkih zona.

Dosadašnji dobitnici ove nagrade bili su gradovi: Brisel (Belgija), Mančester (Velika Britanija), Turda (Rumunija), Malme (Švedska), Bremen (Nemačka), Rivas-Vasijamadrid (Španija), Aberdin (Velika Britanija).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)