"OKO SOKOLOVO" SNIMA CEO GRAD? Sekretarijat za saobraćaj planira unapređenje protoka vozila kroz prestonicu

S. B. M.

12. 04. 2021. u 08:51

KAKVE sve inovacije očekuju Beograđane može se zaključiti iz plana javnih nabavki Sekretarijata za saobraćaj za ovu godinu. Brojaće se parking mesta, širiće se mreža "pametnih" semafora, a deonica auto-puta kroz prestonicu mogla bi da pređe u gradske ruke.

ОКО СОКОЛОВО СНИМА ЦЕО ГРАД? Секретаријат за саобраћај планира унапређење протока возила кроз престоницу

U novu opremu biće uloženo 29,1 milion dinara

Tako će se za izradu softvera elektronskog dnevnika o promenama na saobraćajnoj infrastrukuri i ažuriranje katastra saobraćajne signalizacije izdvojiti 8,3 miliona dinara. Za izradu softvera - portala bezbednosti saobraćaja na teritoriji grada izdvojiće se 20,8 miliona dinara. Gradski čelnici su u nekoliko navrata najavljivali da će "Oko sokolovo" snimati i stanje na svim putevima, pa bi to moglo da bude realizovano po nabavci i ugradnji opreme za sagledavanje stanja puteva i ulica u vrednosti od 29,1 milion dinara.

Problem parkiranja u gradu odavno je gorući, pa je sudeći prema spisku nabavki Sekretarijat odlučio da sprovede studiju - Izrada normativa za potreban broj parking mesta, vrednu 4,2 miliona dinara. Umesto normativa od 1,5 parking mesta po stambenoj jedinici, ubuduće bi moglo biti dva. Gradski čelnici odavno spominju i ideju da po izgradnji obilaznice oko Beograda, deonica auto-puta kroz grad postane novi bulevar u nadležnosti JP "Putevi Beograda", kako bi se smanjile gužve u špicevima. Da se o ovome ozbiljno razmišlja, pokazuje plan da se raspiše tender za studiju - Uticaj preuzimanja nadležnosti upravljanja od strane grada Beograda od petlje "Beograd" do petlje "Bubanj potok" od JP "Putevi Srbije". Vrednost izrade studije procenjena je na 8,3 miliona dinara.

Biće raspisan i tender za stacionažu mreže opštinskih puteva i ulica, kao i izrada dokumentacije o saobraćajnoj signalizaciji i opremi na mreži tih puteva, vredan 66 miliona.

Najviše novca izdvaja se za održavanje opreme za funkcionisanje sistema za adaptivno upravljanje svetlosnom signalizacijom- 182 miliona dinara. Druga stavka za koju se izdvaja najviše novca jeste za ugradnju potapajućih stubića sa pratećom opremom, vredna 100 miliona dinara.

BEZBEDNOST PEŠAKA

GRAD želi i da se napravi analiza stanja bezbednosti pešaka u saobraćaju sa predlogom mera. Za te potrebe izdvaja se 8,8 miliona dinara. Za organizaciju događaja poput "Evropske nedelje mobilnosti", "Nedelje bezbednosti saobraćaja", "Dana sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda" i "Dane đaka prvaka" izdvaja se 13,3 miliona dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

SAOBRAĆAJKA U BULEVARU KRALJA ALEKSANDRA: Automobilom se zakucao u stanicu, pa pobegao (FOTO)