NIKADA VIĐENE FOTOGRAFIJE RAZORENOG BEOGRADA: Naš grad nikad nije bio uništen kao 6. aprila 1941. (FOTO)

Novosti online

06. 04. 2021. u 17:04

BEOGRAĐANI prvi put mogu da vide fotografije razorenog Beograda od pre 80 godina.

НИКАДА ВИЂЕНЕ ФОТОГРАФИЈЕ РАЗОРЕНОГ БЕОГРАДА: Наш град никад није био уништен као 6. априла 1941. (ФОТО)

Foto: Fejsbuk

Tog 6. aprila 1941. Nemačka je bombardovala naš glavni grad.

Izložbu je posetio i zamenik gradonačelnika Goran Vesić i tim povodom se oglasio na Fejsubuku.

- Obišli smo danas izložbu fotografija povodom 80. godišnjice šestoaprilskog fašističkog bombardovanja Beograda 1941. godine.

- Građanke i građani Beograda ovde po prvi put mogu da vide fotografije razaranja našeg grada pre 80 godina. Ove fotografije su, između ostalog, snimali i nemački piloti, na kojima se može se videti koliko je naš grad bio uništen. Život je u bombardovanju izgubilo više od 2.500 ljudi, mada se ni danas ne zna tačan broj, kao što nažalost ne znamo ni imena svih žrtava. U potpunosti je uništeno 700 zgrada, dok je više hiljada razoreno toliko da u njima nije moglo da se živi.

- Beograd nikada u 20. veku nije pretrpeo veća razaranja, a bombardovan je pet puta. Ta tragedija završena je tri i po godine kasnije kada je Beograd oslobođen zajedničkim snagama partizanskih jedinica i Crvene armije. Danas se sećamo zajedno sa našim ruskim prijateljima svih tih ljudi i obeležavamo taj tragični događaj sa željom da se u 21. veku nikada više ne dogodi da naš grad bude bombardovan. Gledamo u budućnost, sećamo se žrtava i svega što se dogodilo, a verujemo da u Evropi u budućnosti više neće biti ovakvih događaja, kao i to da će Srbija biti sigurna. Da bi naša zemlja bila sigurna, mora da bude ekonomski i vojno snažna, ali i politički nezavisna. To je jedina garancija da se našem gradu više nikada ne dogodi nešto slično.

- Organizatori izložbe su Ustanova kulture 'Dadov', Ruski dom, Ambasada Rusije u Beogradu i Fondacija Besmrtni puk - napisao je Vesić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)