BIĆE LAKŠE POSLE LEČENJA U TURSKOJ: Humanitarki Mariji Anđeli Vidojević neophodno 16 miliona za oporavak sina

J. Gočanin

04. 04. 2021. u 12:30

VUKAN Vidojević - dečak oluja. Tako svoju devetomesečnu bebu zovu njegovi roditelji. O njegovoj mami, humanitarki Mariji Anđeli, "Novosti" su pisale kada je vikanjem sa zgrade da nekoga voli i prodavanjem čuvenog recepta za albansku limunadu u fejsbuk-grupi "Budi human - humanitarne licitacije", uspela da sakupi više od 100.000 dinara za lečenje Cece, Olivera, Minje, Lane... Sada je njenom Vukanu potrebna pomoć.

БИЋЕ ЛАКШЕ ПОСЛЕ ЛЕЧЕЊА У ТУРСКОЈ: Хуманитарки Марији Анђели Видојевић неопходно 16 милиона за опоравак сина

Foto Privatna arhiva

Mališan je rođen sa veoma retkim genetskim poremećajem, nebalansirani hromozomski reanžman - sindrom distalne trizomije 10q. On je prvo dete u Srbiji sa ovim sindromom, a za tretman matičnim ćelijama u Turskoj, negu, lekove, smeštaj potrebno je 16 miliona dinara.

Period kada je Marija i te kako bila humanitarno aktivna, upravo je period kada je ona već znala da njeno dete ima neki genetski poremećaj, ali ne i koji. Ipak, želela je da pomogne onima kojima je u tom trenutku pomoć bila neophodna.

Vukan je jedan od svega 40 zabeleženih slučajeva u čitavom svetu, dok samo još dvoje imaju ovaj sindrom sa njegovom tačkom preloma. Devojčica iz Teksasa i dečak iz Meksika.

Foto Privatna arhiva

Deca sa ovim sindromom kasno prohodaju ili ne prohodaju uopšte, progovore, ili ne progovore nikada. Prate ih i problemi sa gutanjem, varenjem hrane, disanjem, problemi sa sluhom i vidom, respiratorne infekcije, epileptični napadi, blagi do teški intelektualni invaliditet, abnormalnosti srca, bubrega i skeleta. Deca sa ovim sindromom su niskog rasta.

- Trudimo se da izvučemo njegov maksimum - objašnjava Vukanova mama.

- Vežbamo svakodnevno. U Klinici za cerebralnu paralizu i razvojnu neurologiju, u jednoj privatnoj klinici, kod kuće. Vukan trenutno nema snage da, na primer, sedne sam, ali ga tome mehanički učimo, da kada bude imao, to i uradi. Rekli su nam da će progovoriti sa tri, a prohodati sa pet godina.

"BUDI TI MARIJA MOM OLIVERU"

MARIJA Anđela je pažnju medija privukla kada je njena nesvakidašnja ponuda na licitacijama dostigla neverovatnih 140 evra. Naime, ona je ponudila "čudnu uslugu" - javno eksponiranje. Pobedio je par iz Subotice.

- Treba da vičem "volim te" i ime po svom izboru jer je njih "kupila" ideja te su zato licitirali, a naravno, prvenstveno kako bismo pomogli Oliveru - rekla je Marija, za "Novosti", tada.

Sada se, kako kaže, nada da će i njen Oliver imati svoju Mariju.

Kontakt sa lekarom iz Turske obezbedio im je Darko Stakić, čiji je petogodišnji sin Nikola, takođe korisnik humanitarne fondacije.

Foto Privatna arhiva

- Čim prikupimo neki novac krećemo put Turske. Na osnovu magnetne rezonance i promena na mozgu doktor će ustanoviti šta može da se poboljša, pa će u skladu sa tim i uslediti potrebni tretmani. Još nemamo precizne informacije - priča Marija.

Nakon više od dve godine borbe za potomstvo, Vidojevići su dobili Vukana. Kako kaže Marija, on je jedno veselo dete, a njihov jedini cilj je da on bude zauvek srećan.

990 NA 3030

SVI koji žele da doprinesu Vukanovom lepšem sutra mogu to učiniti slanjem SMS 990 na 3030, uplatama na dinarski 160-6000000856467-81 ili devizni račun 160600000085705563.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna