ZATRPANE SVINJE A I ODGOVORNOST: Komunalni inspektori u Kovilovu nisu videli uginule životinje

M. STANOJKOVIĆ

01. 04. 2021. u 10:13

NAKON što je Veterinarska inspekcija deo posla oko kontrole deponije uginulih svinja u Kovilovu prebacila na Grad, i Sekretarijat za inspekcijske poslove tvrdi da leševa na tom potezu nema, već da su inspektori ovde zatekli samo komunalni otpad.

ЗАТРПАНЕ СВИЊЕ  А И ОДГОВОРНОСТ: Комунални инспектори у Ковилову нису видели угинуле животиње

Foto Arhiva

U Udruženju "Eko Pačevački rit" koje je životinjski otpad prijavilo ostaju pri svom stavu i čekaju odgovor na primedbu na postupanje inspekcije. Nejasno im je zbog čega je obavljena deratizacija ukoliko je zatečen samo komunalni otpad.

Kako se navodi u odgovoru koji je "Novostima" stigao iz gradske uprave, komunalna inspekcija je po službenoj dužnosti obavila inspekcijski pregled okoline farme svinja "Vizelj".

NEJASNO Farma svinja u Kovilovu, Foto Z. Jovanović

- Vizuelnim pregledom terena nisu uočene uginule životinje - kažu u Sekretarijatu za inspekcijske poslove.

- Svakako komunalna inspekcija nema ovlašćenja za nalaganje uklanjanja leševa uginulih životinja koje se navodno nalaze u blizini farme svinja, jer se one mogu ukloniti samo po nalogu veterinarskog inspektora.

PODRŠKA ZA "VOLIM PADINjAK"

PODRŠKU Udruženju "Eko Pančevački rit" pružilo je i udruženje "Volim Padinjak", koje je na svojoj fejsbuk-stranici objavilo snimak deratizacije uz komentar:

- U međuvremenu, dok nadležne institucije reaguju po prijavi, na lokaciji gde "nema leševa", u toku dezinfekcija, dezinsekcija i deratizacija. Pitamo se zašto baš tu, kad "nema ničega"?

Prema rečima inspektora, na ivici navedene farme za koju je utvrđeno da je reč o poljoprivrednom zemljištu, nalazi se određena količina kabastog otpada:

- Komunalna inspektori će u skladu sa svojim nadležnostima, za uklanjanje navedenog kabastog otpada pokrenuti upravni postupak.

Kako je rečeno prethodnog dana u veterinarskoj inspekciji za Grad Beograd, uz tvrdnje da leševi svinja iz prijave nisu pronađeni, ipak, su izvršeni dezinfekcija, dezinskekcija i deratizacija terena.

- Bili smo na terenu kada je to rađeno, pa se postavlja pitanje zašto je to obavljeno baš na tom potezu, a ne na nekom drugom, ako tu uginulih životinja nema - navodi Zoran Janković iz Udruženja "Eko Pančevački rit".

- Da su izašli na teren onda kada smo i prijavili i fotografisali, svinje su mogle da budu odnete. Sada sam saglasan da ne bi trebalo ništa da se otkopava, jedino da se otkrije taj prvi sloj i zalije živim krečom.

I dok su se preraspodelile nadležnosti, utvrdilo da uginulih svinja ima, one su istrulile i ušle u ekosistem. Dalje da se razgrađuju i potenicijalno zagađuju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati