SVE PO ZAKONU, A SVINJE ZAKOPANE: Veterinarska inspekcija - leševa životinja nema, slučaj vodi grad

M. STANOJKOVIĆ

31. 03. 2021. u 08:51

NAKON prijave da se u Kovilovu u blizini farme nalazi deponija uginulih svinja, veterinarska inspekcija za Grad Beograd tvrdi da leševa nema, kao i da farma na koju se prijava odnosi posluje u skladu sa propisima.

СВЕ ПО ЗАКОНУ, А  СВИЊЕ ЗАКОПАНЕ: Ветеринарска инспекција - лешева животиња нема, случај води град

Foto Z. Jovanović

Iako navode da ekološke katastrofe nema, zabunu stvara tvrdnja da bi šteta bila veća ako se zemljište otkopa. S druge strane, Udruženje "Eko Pančevački rit" koje je prijavilo problem, juče je podnela primedbu na postupanje inspekcije.

Prema rečima direktora Veterinarske inspekcije grada Dušana Ljuštine, na mestu prijave zatekli su humke i komunalni otpad, a ne leševe svinja. Ipak, šta je ispod humki, nije utvrđeno niti su to obrazložili.

Foto Arhiva

- Ako su postojali leševi, oni su zatrpani, a na tom mestu smo obavili dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju - navodi Ljuština. - Ne postoji ekološka katastrofa, kao što kažu pojedina udruženja, a šteta bi bila veća kada bi se sada zemljište otkopalo.

Ovim rečima ne negira se da se ispod zemljišta nalaze leševi. A dalje utvrđivanje veterinarska inspekcija prebacila je u dvorište Sekretarijata za inspekcijske poslove Grada i sanitarne inspekcije.

ZABRANIO FOTOGRAFISANjE

U toku jučerašnjeg dana zakupac je postavio info-tablu da je zabranjeno fotografisanje privatnog poseda.

Inače, Udruženje "Eko Pančevački rit" početkom marta podnelo je prijavu na šest na adresa protiv zakupca farme u Kovilovu zbog sumnje da su uginule svinje bacali u obližnju parcelu i zatrpavali. Reporteri "Novosti" obišli su pre dva dana lokaciju, na kojoj su zatekli zakupca farme Vizelj Nebojšu Pavlovića, koji je onemogućio prostup prijavljenoj lokaciji uz obrazloženje da je to njegov privatan posed i uz tvrdnje da su leševi bačeni pre pet godina, a da je on zakupac svega dve.

- Da li je na tom prostoru neko bacio leševe ili nije, nije na nama da ustanovimo, već na njima - dodao je Ljuština.

- U okviru svoje nadležnosti ćemo da podnesemo prijavu protiv N. N. izvršioca, a nadležnim službama da postupe u okviru svojih nadležnosti.

Foto Arhiva

Udruženje "Eko Pančevački rit" u primedbi koje je podnelo republičkom sekretaru, potvrdilo je da ostaje pri svojim tvrdnjama i dokazima u vidu fotografija, kao i da je inspektor koji je toga dana bio na terenu, video isto što i oni.

- Sa vašim inspektorima smo obišli farmu sa zadnje strane i na četiri mesta pokazali im gde se nalaze bačene životinje - navodi Zoran Janković iz Udruženja u primedbi poslatoj inspekciji.

- Rekli smo im da smo 4. marta lično bili na lokaciji i videli leševe. U međuvremenu, oni su zatrpani zemljom, pa smo ponudili da razgrnemo zemlju, na šta nam je rečeno da je "sve jasno" i da nema potrebe. Zašto to nije uneto u zapisnik, ne znamo.

KAFILERIJA

Veterinarska inspekcija potvrdila je da je na farmi zatekla 700 tovljenika, kao i poseban objekat gde se uginule životinje otpremaju u kafileriju u Ćupriji:

- Odgovorno lice kaže da ne zna o kakvim je leševima reč, i ističe da ti leševi nisu iz njihovog objekta. Imali smo uvid u potvrdu o otpremanju određene količine leševa u kafileriju i jedna potvrda je iznosila 3.620 kilograma.

Na postupanje nadležnih posle saznanja za deponiju reagovao je i zaštitnik građana. Po sopstvenoj inicijativi pokrenuo je postupak kontrole pravilnosti i zakonitosti rada Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

- Zaštitnik građana traži od ministarstva da ga, imajući u vidu mogućnost zdravstvene i ekološke ugroženosti građana i životne sredine, najkasnije u roku od 15 dana obavesti o aktivnostima u ovom slučaju i dostavi dokumentaciju - navode u saopštenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024