BOLNIČKA SOBA KAO UČIONICA: Nastavnici OŠ "Dragan Hercog" uče đake u specifičnim uslovima, dnevno obiđu dve do tri bolnice

B. Borisavljević

01. 03. 2021. u 06:47

BOLEST, oporavak posle lečenja i težih povreda, uskratili su nekim mališanima učenje i druženje sa vršnjacima u školama. Umesto u klupama, prva slova, brojke, lekcije iz istorije, oni stiču u bolničkim posteljama. Više od pet decenija o njihovom obrazovanju brinu učitelji i nastavnici OŠ "Dragan Hercog", specijalizovane obrazovne ustanove. Zbog kraćeg ili dužeg lečenja, ovu školu je, dosad, "pohađalo" više od 100.000 osnovaca.

БОЛНИЧКА СОБА КАО УЧИОНИЦА: Наставници ОШ Драган Херцог уче ђаке у специфичним условима, дневно обиђу две до три болнице

Foto: Z. Jovanović

Prema rečima Zorana Aleksića, direktora OŠ "Dragan Hercog", godišnje je na "časovima" oko 2.000 učenika od 1. do 8. razreda, koji se leče u 12 zdravstvenih ustanova. Neke, kao što su Zavod za cerebralnu paralizu, Institut za mentalno zdravlje, onklogija, roditeljske kuće u Institutu za majku i dete i Zemunskoj bolnici, imaju učionice, dok se u ostalim nastava odvija u bolničkim sobama, od kreveta do kreveta.

- Trenutno je u našu školu upisano oko 150 učenika. To su deca, koja su na dugotrajnom lečenju ili su sa hroničnim oboljenjima. Među njima ima i onih koji kod nas završe celu osnovnu školu, od prvog do osmog razreda - navodi Aleksić. - U školi radi oko 80 nastavnika, dnevno nastavu "pohađa" oko 250 đaka. U grupama je, u proseku, po šest-sedam učenika. Nastavnik odlazi na "teren", drži blok nastavu od dva-tri školska časa, zatim ide u drugu bolnicu ili na kućnu nastavu.

Naš sagovornik ističe da se u školu upisuju deca koja su na lečenju dužem od mesec dana. Uglavnom, završavaju polugodište ili celu školsku godinu. Nastava se odvija po programi, koji su u redovnim školama, ali je prilagođena okolnostima kao i virusu korona. Đaci imaju imaju pisane zadatke i usmena ispitivanja, kao i u "običnim" školama.

Zoran Aleksić / Foto: Z. Jovanović

- Dobro smo opremljeni što se tiče knjiga i digitalnih ucbenika - ističe Aleksić. - Još pre deset godina smo krenuli sa nastavom na daljinu, a opština Savski venac je opremila digitalni kabinet. Pre svega za decu iz unutrašnjosti koja su na lečenju u Beogradu. Posle bolnice, oni odlaze kući, ali pošto moraju da se vrate na lečenje, ne mogu da idu u matičnu školu. Opština nam mnogo pomaže, u ovoj školskoj godini je kupila tablete kako bi deca, zbog epidemije, mogla da prate onlajn nastavu u bolnicama.

Odeljenja su kombinovana, od prvog do četvrtog i do petog do osmog, jer se moraju pratiti bolnički tretmani i organizacija. Grupe se formiraju, prema patologiji dece i prostornim mogućnostima bolnice. Za male maturante se organizuje i polaganje male mature, u bolnici ili kod kuće. Oni imaju olakšice i pri upisu u srednju školu. Poslednjih godina značajno je povećan procenat onih koji upisuju srednju školu i trenutno je više od 70 odsto.

Ova škola je nosilac projekta Unicefa, koji će započeti narednih dana, u kome će deset nastavnika iz škole obučavati kolege koji rade sa decom sa posebnim potrebama za onlajn nastavu.

SEKCIJE

Škola ima literarna sekciju, koju uspešno vodi profesorka Ivana Kovačević, dobitnik Svetosavske nagrade. Bolest nije sprečila decu da se bave glumom zajedno sa profesorkom Natašom Vojinović. Aktivna je i foto-sekcija, kao i građevinska, u okviru koje mališani, uz pomoć računara projektuju zgrade.

OBUKA NASTAVNOG KADRA

Nastavnici ne prolazi posebnu obuku za rad sa bolesnom decom. Dosta im pomažu lekari, a i saradnja sa roditeljima je izuzetno bitna.

- Teško je kada se sretnete sa bolesnom osobom, zamislite tek sa decom, pogotovo je teško kada je ishod neizvestan - kaže Aleksić. - Odgovornost nastavnika je velika, kao i podrška psihološko-pedagoške službe. Dok sam radio kao nastavnik, fascinarao me je taj dečji pristup životu. Da u teškim trenucima pronađu snagu, elan i volju, da urade više i bolje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju