ZAKUPCI ČEKAJU NOVE VLASNIKE: Neizvesna budućnost mnogobrojnih ateljea, muzičkih studija i firmi u zgradi BIGZ-a

M. STANOJKOVIĆ

20. 02. 2021. u 08:51

MNOGOBROJNI zakupci prostora u zgradi BIGZ u Bulevaru vojvode Mišića, koju je kupila kompanija Marera real estate partners, možda će morati da se isele.

ЗАКУПЦИ ЧЕКАЈУ НОВЕ ВЛАСНИКЕ: Неизвесна будућност многобројних атељеа, музичких студија и фирми у згради БИГЗ-а

Foto V. Danilov

Plan je da uskoro majstori rekonstruišu velelepni objekat. Iako zvaničnih informacija, kako kažu zakupci nema, dolazak nove uprave najavljen im je za ponedeljak.

U stotinak lokala godinama su stacionirani muzički i likovni studiji, umetnički ateljei, pozorišne sekcije, ali i privatne firme.

Za vest o prodaji zgrade saznali su iz medija, a nezvanično su i načuli da će kroz mesec dana morati da napuste prostor, jer rekonstrukcija kreće brzo.

- Nismo još dobili otkaz, ali prema nezvaničnim informacijama, u ponedeljak će doći nova uprava. U ovom prostoru radimo već 15 godina i dosad se nismo selili. Gotovo sve prostorije su izdate, a ovde lokale koristi oko stotinu zakupaca - kažu u Muzičkom studiju "P3".

 

Foto V. Danilov

I njihove kolege iz muzičkog studija "Bumerang" nisu dobili obaveštenje o tome šta će dalje biti sa njima, pa dotad ne žele ništa da komentarišu.

Svoj kutak u zgradi zauzelo je i "Plavo pozorište" i na istom mestu nalaze se već deceniju.

- Postoji obećanje stare uprave da će nova saopštiti dalji plan. Zasad ne znamo kada ćemo da se selimo - navode u "Plavom pozorištu". - Ovde radi mnogo umetnika, muzičara i ogroman je prostor pod zakupom.

U BIGZ su se osim umetnika, smestili i studiji joge, kapuere, radnje za proizvodnju peciva i kolača i druge privatne firme.Kompanija Marera real estate partners, sestrinska firma Marera propertiesa, koja je prošle godine pod svoje uzela i "Beograđanku", kupila je BIGZ u četvrtak. Novi vlasnik najavio je da će rekonstrukcija objekta uskoro početi, a da će u njega biti uloženo 40 miliona evra. Nakon obnove, BIGZ će biti pretvoren u savremeni biznis centar sa klasičnim i kancelarijama otvorenog koncepta. Rok za obnovu ovog zdanja površine 40.000 kvadrata je 18 meseci.

STATUS KULTURNOG DOBRA

VEĆINSKI vlasnik do nedavno je bio Petar Matić, koji je ovo preduzeće od države kupio 2007. za 310 miliona dinara, što je tada bilo oko 3,87 miliona evra. Nova zgrada državne štamparije izgrađena je između 1936. i 1940. godine na prostoru kompleksa industrijske i saobraćajne zone kod Mostara po projektu arhitekta Dragiše Brašovana. Status spomenika kulture dobio je 1992. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)