KALEMEGDANOM IZ SVOJE FOTELJE: Predstavljena virtuelna tura kroz najpoznatiju gradsku turističku atrakciju

S. Vidačković

11. 02. 2021. u 07:52

OBILAZAK Kalemegdana, Malog i Velikog stepeništa, "Pobednika", Barokne i Sahat kapije, Velikog barutnog magacina i ostalih znamenitosti na kompleksu Beogradske tvrđave - od sada je moguć iz fotelje!

КАЛЕМЕГДАНОМ  ИЗ СВОЈЕ ФОТЕЉЕ: Представљена виртуелна тура кроз најпознатију градску туристичку атракцију

Foto P. Milošević

Na redizajniranom sajtu JP "Beogradska tvrđava" postavljena je 3D virtuelna tura, tako da svi zainteresovani putem računara ili mobilnih telefona sada mogu da "krstare" kroz kulturno-istorijske znamenitosti Kalemegdana.

Ovaj projekat digitalizacije i multimedijalne prezentacije najznačajnijih spomenika kulutre realizovan je uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Virtuelna šetnja prilagođena je svim uređajima i pretraživačima, a sadržaji su, osim na srpskom, dostupni i na engleskom, nemačkom, ruskom, kineskom i turskom jeziku.

- Sada će posetioci na daljinu uživati u kulturno-istorijskom nasleđu od neprocenjivog značaja, a oni koji šetaju prostorom Beogradske tvrđave moći će da se upoznaju sa detaljima koje samostalno ne bi primetili ili informacijama koje nisu znali - rekla je Vesna Vlatković, saradnik za informisanje JP "Beogradska tvrđava".

Foto N. Skenderija

- Zahvaljujući ovoj inovaciji, ljubiteljima Beogradske tvrđave neće biti potrebno previše vremena, tako da za nepuna dva sata mogu da obiđu gotovo 60 hektara i dožive najlepše znamenitosti u virtuelnom obilasku.

MUZIKA I FOTOGRAFIJE

VIRTUELNA tura Kalemegdanom dostupna je na linku https://www.beogradskatvrdjava.co.rs/virtual-tour/. Onlajn turisti moći će da "šetaju" uz muziku, a ukoliko im se neka lokacija svidi, imaju mogućnost da naprave fotografiju, podele je na nekoj od društvenih mreža ili da je sačuvaju u memoriji računara ili telefona.

Izrada celog projekta poverena je firmi Go2Tech d.o.o., a kako je istakao vlasnik Goran Gajić, virutelni posetioci će, osim šetnje, imati brojne zanimljivosti na raspolaganju.

- Sadržaji su dostupni u VR formatu na mobilnim platformama, i posebno smo izradili šest filmova za najznačajnije spomenike - objašnjava Gajić.

- Mapirali smo sve objekte na tvrđavi putem "Gugl" koordinata i predstavili na svim jezicima. Aktivirali smo i mape koje mogu da se koriste sa ili bez povezanosti na internet, sa pričama o 35 spomenika kulture.  

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)