OBNOVA FASADA NA PET GODINA: Udari košave oštetili veliki broj zgrada kojima predstoji sanacija

J. DINČIĆ

18. 12. 2020. u 23:25

UDARI košave koji su prošle nedelje prohujali prestonicom, osim što su smetali građanima, naneli su veću materijalnu štetu na stambenim objektima.

ОБНОВА ФАСАДА  НА ПЕТ ГОДИНА: Удари кошаве оштетили велики број зграда којима предстоји санација

Foto M. Anđela

Zbog jakih naleta vetra otpadali su delovi fasada na Labudovom brdu, Ceraku i Zvezdari. Kako bi se ovi problemi rešili i brzo sanirali, stanari moraju biti ujedinjeni. Nadležni iz JP "Gradsko stambeno" ističu da ovo preduzeće nudi olakšice i plaćanje na 60 mesečnih rata ako se stanari odluče na kompletnu rekonstrukciju fasade.

Novu pogodnost plaćanja preduzeće je uvelo pre nekoliko godina, i za sada se pokazalo da su Beograđani i te kako svesni stanja u kome se nalazi veliki broj stambenih zgrada.

- Sugrađani su svojevremeno isticali da su im iznosi mesečnih izdataka za otplatu previsoki, bez obzira na 24 mesečne rate - kažu u "Gradskom stambenom". - Sada je situacija drugačija, jer je ovo idealna prilika da se zgrada uredi sa manjim mesečnim troškom i odloženim plaćanjem na čak pet godina.

Kako bi ovo javno preduzeće pristupilo radovima na sanaciji, odnosno revitalizaciji fasade, u skladu sa zakonskim propisima, neophodno je da stambena zgrada kao investitor radova izvrši određene predradnje. Potrebno je pribaviti dozvolu za radove u opštini, a nakon što je upravnik dobije, mora da dostavi potrebnu dokumentaciju "Stambenom". Nadležni zatim prave ponudu koju šalju stambenoj zajednici. Ukoliko je većina stanara prihvati, sledi realizacija radova. Cena zavisi od slučaja do slučaja, ne postoji određeni iznos, nekada su sume višemilionske, ali to su retki slučajevi.

POTPISI I PLAćANjE OBAVEZA

DA bi se za izvođenje radova potpisao ugovor sa JP "Gradsko stambeno" potrebno je da upravnik dostavi većinu potpisa vlasnika stanova. Ukoliko na taj način skupština stanara odluči da izvodi radove, obavezu plaćanja imaju svi vlasnici stanova, bez obzira na to da li su svojim potpisom podržali sklapanje ugovora ili ne. Na to ne utiče ni činjenica da li stanari koriste taj deo zgrade više ili manje ili ga uopšte ne upotrebljavaju.

Ukoliko zgrada nije spomenik kulture i ne nalazi se u zaštićenoj zoni, potrebno je od Zavoda za zaštitu spomenika kulture pribaviti uverenje da zgrada nije spomenik kulture, odnosno da se ne nalazi u zoni zaštićenih kulturnih dobara, te da nema posebnih uslova za izvođenje radova na konkretnom objektu.

Obnova fasade može da se prepusti i privatniku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju