UREĐUJU PLATO NA KOŠUTNJAKU: Zavod za zaštitu spomenika restaurira mesto pogibije Kneza Mihaila

S. Vidačković

12. 12. 2020. u 14:23

OBNOVA zapuštenog platoa u Košutnjaku, na mestu gde je 10. juna 1868. godine ubijen knez Mihailo Obrenović, trebalo bi da bude završena za dvadesetak dana. Kako je "Novostima" rečeno iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda, radovi na ovom projektu rekonstrukcije vrednom 1.671.084 dinara počeli su 25. novembra, a planirano je da traju mesec dana.

УРЕЂУЈУ ПЛАТО НА КОШУТЊАКУ: Завод за заштиту споменика рестаурира место погибије Кнеза Михаила

Foto Zavod za zaštitu spomenika grada Beograda

Ograđeni prostor na delu između Hajdučke česme i Rakovičkog puta nadležni su godinama zaboravljali. Zamenik gradonačelnika Goran Vesić se sa direktorkom Zavoda Oliverom Vučković u junu dogovorio o izradi projekta rekonstrukcije, kako bi obeležje bilo dostojno očuvano posle 152 godine, koliko je prošlo od kneževe pogibije. Stručnjaci Zavoda naišli su na katastrofalno stanje memorijalnog područja prilikom prvog obilaska terena.

Posle obnove,Foto Zavod za zaštitu spomenika grada Beograda

 

- Spomen-obeležje bilo je u veoma lošem stanju, kamen je bio prekriven grafitima, tragovima rđe, te naslagama patine i mahovine - objašnjavaju u Zavodu.

- Lanci od kovanog gvožđa su korodirali, a neki delovi su i nedostajali. Istočni zid je pod pritiskom zemlje, koja se nalazi unutar obeležja, dobio ispupčenja, a pojedini stubovi su bili nakrivljeni i van svog prvobitnog položaja.

SKUP RUSKI PROJEKAT

NEDUGO posle ubistva kneza Mihaila 1868. godine, odlučeno je da na mestu pogibije bude podignut dostojan spomenik. Tada je angažovan jedan od najpoznatijih ruskih vajara Mihail Osipovič Mikešin koji je pripremio projekat za spomenik koji bi se nalazio baš na lokaciji gde je knez izdahnuo. Međutim, tadašnje vlasti odustale su od ove ideje, jer im je realizacija bila mnogo skupa. Zbog toga je ovom istorijskom mestu u Košutnjaku do danas jedino obeležje - ograda.

Tokom poslednje dve nedelje, otkako je počela rekonstrukcija, urađena je restauracija zidova i stubova od kamena. To podrazumeva čišćenje i pranje kamena i spojnica, te fugovanje, restauraciju kamenog stepeništa na ulazu kao i drenažu tla unutar obeležja, kako bi nakrivljeni zid bio rasterećen.

- Takođe, taj zid je stabilizovan i vraćen u prvobitni vertikalni položaj zajedno sa stubovima, a lanac od kovanog gvožđa odnet je u radionicu na restauraciju. Po završetku radova, spomen-obeležje bi trebalo da izgleda autentično, bez uvođenja novih ili ukidanja originalnih elemenata - zaključuju u Zavodu.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)