NAD BUNKEROM ZIDAJU ZGRADE: Do 21. decembra rani javni uvid u plan o gradnji u Borči i na Čukarici

A. Z. Klisurić

10. 12. 2020. u 10:44

SEKRETARIJAT za urbanizam i građevinske poslove stavio je na rani javni uvid dva plana detaljne regulacije za nadziđivanje skloništa u Borči i Čukarici.

НАД БУНКЕРОМ ЗИДАЈУ ЗГРАДЕ: До 21. децембра рани јавни увид у план о градњи у Борчи и на Чукарици

Sklonište u Borči

Ovi dokumenti biće dostupni građanima u zgradi Gradske uprave do 21. decembra. Kako se navodi u planovima planirano je da se četiri skloništa u Borči i jedno na Čukarici nadograde, ali da se sačuvaju postojeći polu-ukopani objekti koji su izgrađeni za zaštitu stanovništa tokom ratnih dejstava.

U Borči je Planom obuhvaćen prostor od 14,3 hektara, a nalazi se između ulica Bele Bartoka, Julije Delere i Ratnih vojnih invalida. Planom su obuhvaćena četiri skloništa na ovoj teritoriji, kako se navodi u dokumentu, tri bunkera mogla bi da budu nadzidana objektima za stanovanje, a maksimalna visina venca bila bi do 21 metra.

Odluka o izradi ovog dokumenta doneta je na inicijativu JP "Skloništa", a kako se navodi ideja je da se na ovaj način stvore povoljni uslovi za nadziđivanje i povećanje uređenosti skloništa i njihovog okruženja.

- Postojeća skloništa se nalaze na površinama definisanim kao zelene površine u otvorenim stambenim blokovima. Planom generalne regulacije sistema zelenih površina Beograda - navodi se u dokumentu. - Sklonište je poluukopano, nasuto zemljom kao zaštitnim slojem, kako bi se omogućila otpornost na radijaciona dejstva. Planirano je nadziđivanje postojećih objekata, a ulazi se neće menjati, i neće biti narušena osnovna funkcija skloništa.

Kako se još navodi u dokumentima, razmatraju se urbanistički uslovi za intervencije na ovakvim objektima, unapređenje korišćenja prostora samog skloništa u njegovoj osnovnoj funkciji u mirnodopskim uslovima, kao i povećanje dodatnih kapaciteta, kako poslovnog, tako i stambenog prostora.

Na Čukarici planom je obuhvaćeno samo jedno sklonište koje se nalazi u bloku između ulica Ratka Mitrovića, Jablaničke i Šavničke.

- Plan obuhvata prostor od 4.628,52 metra kvadratna. Orijentaciono, nadziđivanjem skloništa bruto razvijena građevinska površina bila bi 3.837,54 metara kvadratnih. Orjentaciono bi bilo oko 44 stambene jedinice, a maksimalna visina venca bi bila 21 metar - navodi se u Planu.

PREDLOZI I ŽALBE GRAĐANA

OBA Plana detaljne regulacije biće dostupna građanima u zgradi Gradske uprave do 21. decembra od 9 do 18 časova. Dok traje javni uvid svi zainteresovani moći će da daju u pisanoj formi svoje predloge i mišljenja na elaborate koji će biti izloženi, a koji se dostavljaju na adresu Sekretarijata za urbanizam i građevinske poslove.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (9)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!