VATRA ODNELA ČAK 21 ŽIVOT: Uprestonici ove godine bilo više od 3.000 požara, najčešće zbog ljudske nepažnje

A. VOJINOVIĆ

16. 11. 2020. u 10:54

OD POČETKA godine u prestonici je bilo više od 3.000 požara u kojima je život izgubila 21 osoba. Iz vatrene stihije pripadnici vatrogasnih službi uspeli su da spasu 74 ljudi. Plamen koji se lako i brzo razbukta u domovima građana najčeće je uzrok njihove nepažnje i nemara, dok vatra prema dosadašnjih podacima tokom zimskih meseci učestalije izbija u zatvorenim prostorijama, a leti na otvorenom prostoru.

ВАТРА ОДНЕЛА ЧАК 21 ЖИВОТ: Упрестоници ове године било више од 3.000 пожара, најчешће због људске непажње

Vatrogasci u Dositejevoj ulici / Foto Z. Jovanović

Kako su, za "Novosti", objasnili iz Vatrogasne službe, iskustvo iz današnjih intervencija pokazalo je da su najčešći uzroci požara u stanovima i kućama neispravne električne instalacije i uređaji, kao i ljudska nepažnja prilikom korišćenja ložišta, šporeta i grejnih tela.

- Od ukupno 4.133 intervencije u Beogradu je od početka 2020. godine bilo 3.070 požara. Smrtno je stradalo 21 lice, a spasena su 74 koja su bila direktno ugrožena od požara. - naveli su, za "Novosti", iz Vatrogasne službe - U 90 posto slučajeva uzrok požara je ljudski faktor - nemar, nepažnja i namera.

Određeni periodi godine pogodniji su za izbijanje vatrenih stihija. Za vreme letnjih meseci na otvorenom više bukti vatra, u okviru poljoprivrednih radova ili paljenja strnjike. S druge strane, zima je vreme kada plameni češće obuzmu građevinske i stambene objekte širom prestonice.

Nezapamćeni požar u soliteru u Bulevaru Milutina Milankovića 110 na Novom Beogradu krajem marta definitivno je obeležio ovu godinu. Vatra je tada buknula najpre u stanu na osmom spratu i proširila se na susedne. Poginulo je šest osoba, dok je sedma žrtva, žena stara 88 godina, od poslednica preminula u bolnici dve nedelje kasnije. Mlada Anja Stojanović tog jutra ostala je bez čitave porodice - roditelja i starijeg brata. Pored njih, poginuo je i bračni par, kao i nepokretni muškarac, iz čijeg stana je, navodno, i krenuo plamen.

U požaru koji je nedavno zahvatio stan na desetom spratu u ulici Visokog Stevana na Dorćolu povređena je petnaestogodišnja devojčica. Ona je bila sama kad je stan počeo da gori. Videvši je kako viče sa terase, radnici sa obližnjeg gradilišta - Pavle Gavura, Lazar Ereš, David Nika, Nemanja Držaić i Nenad Janković brzo su stigli do stana ispod i preko terase pomogli Minji da se siđe i na herojski način joj spasu život.

GORELA BARAKA U VINČI

U POŽARIMA građani neretko ostanu bez krova nad glavom jer im vatra proguta čitav stan ili kuću. Takav slučaj dogodio se ove nedelje kada se pod nerazjašnjenim okolnostima zapalila baraka u Ulici palih boraca u Vinči. Pet objekata u potpunosti je izgorelo i četiri porodice ostavilo bez doma, među kojima je i majka sa devetoro dece.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PRIREDBA ZA 63.ROĐENDAN: Svečanost povodom jubileja obrenovačke predškolske ustanove