KVALITET VAZDUHA U PRESTONICI Ovi delovi Beograda su u crvenoj zoni

J. G.

04. 11. 2020. u 11:00

PREMA merenjima kvaliteta vazduha u prestonici, u 9.00 časova, koja obavlja Gradski zavod za javno zdravlje svakog sata, vazduh je bio prihvatljiv.

КВАЛИТЕТ ВАЗДУХА У ПРЕСТОНИЦИ Ови делови Београда су у црвеној зони

Foto: K. Mihajlović

Rezultati merenja su građanima uvek dostupni na aplikaciji "Beokom".

Mrežne merne stanice za sistematsko praćenje kvaliteta povišene koncentracije prizemnih zagađujućih čestica detektovale su na Starom gradu, Novom Beogradu i Vračaru. U ovim stanicama vazduh je bio u crvenoj zoni, koji se definiše kao zagađen.

Plava zona, odnosno kvalitet vazduha ocenjen kao dobar, zabeležen je na mernoj stanici Mostarska petlja, dok su pozitivna merenja koja prikazuju zelenu zonu kvaliteta, koji označava odličan vazduh, očitana samo u stanici Zeleno brdo na Zvezdari.

Prema preporukama sajta Beokom, osetljive grupe u koje spadaju stari, deca, osobe sa oboljenjima srca i pluća mogu da borave napolju, ali uz praćenje eventualne pojave simptoma kao što su kašalj i otežano disanje, a dodatno i pojavu lupanja srca i neuobičajenog osećaja umora. Ukoliko se jave ovi simptomi, osetljive grupe treba da skrate dužinu boravka u spoljašnjoj sredini i da smanje intenzitet napornih aktivnosti, a ako se simptomi zadrže i nakon preduzimanja ovih mera, treba se obratiti lekaru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!