SAVSKOM KA NEMANJINOJ DO KRAJA NEDELJE: Reporteri "Novosti" na Savskom trgu, gde su u jeku radovi na spomeniku, crpnoj stanici i kolovozu

M. STANOJKOVIĆ

27. 10. 2020. u 09:44

IAKO radovi na Savskom trgu napreduju, po trenutnom preseku, izgleda da se završetak celokupnog posla premešta na kraj godine. Očekuje se da do kraja nedelje bude puštena traka za vozače od Savske ulice ka Nemanjinoj, dok će suprotni pravac biti prohodan tek kada se završi izmeštanje stare crpne kanalizacione stanice i bude izgrađena nova. Spomenik Stefanu Nemanji podići će se u punoj veličini sredinom novembra.

САВСКОМ КА НЕМАЊИНОЈ ДО КРАЈА НЕДЕЉЕ: Репортери Новости на Савском тргу, где су у јеку радови на споменику, црпној станици и коловозу

Foto I. Marinković

Kako su se uverili reporteri "Novosti", na četiri fronta raspoređeni su radnici i građevinske mašine na dnu Nemanjine ulice. Kran se nadvija nad crpnom stanicom koja je sad, osim spomenika, u fokusu. Radnici trenutno rade na pregradnim zidovima i pripremaju završnu ploču, koja će kako stvari stoje biti završena sredinom novembra. Od nje zavisi puštanje cele deonice kolovoza Savska - Nemanjina, ali se još precizno ne zna kada bi crpna stanica mogla da proradi, i ovaj se potez poveže.

Na drugom kraju, neimari rade na kolovozu, kako bi za saobraćaj profunkcionisao potez od Pošte u Savskoj, ka Nemanjinoj i Karađorđevoj ulici. Ukoliko sve bude teklo po planu, za putnički saobraćaj, trebalo bi da bude pušteno jedna deonica. Ipak, još se ne zna da li će proraditi i javni gradski prevoz, budući da semafori još nisu uključeni ili će u početku ovaj put moći da koriste samo putnička vozila.

Glava Stefana Nemanje i dalje stoji nedaleko od samog postolja i čeka dolazak ruskog tima. Postolje je namontirano, ali tim ruskih vajara treba da stigne u prestonicu krajem meseca, a da završni radovi na postavljanju počnu 1. novembra. Osim toga, rade se ivičnjaci i priprema za sadnju drveća. Popločavaju se granitom i priprema prilaz spomeniku.

Preko nedovršenog Savskog trga, saobraćaj je delimično ponovo pušten u rad početkom maja. Tada je, nakon završenih radova, otvorena deonica od Nemanjine ka Karađorđevoj ulici. Ipak, semafori na ovom potezu i dalje nisu proradili. Pešaci moraju da budu pažljivi kada prelaze ovim potezom, budući da tramvaji idu preko pešačkog prelaza, na uglu Nemanjine i Karađorđeve, a semafori nisu u funkciji.

Foto I. Marinković

NAMONTIRAN ŠLEM

SPOMENIK Stefanu Nemanji raste, a oko žezla spomenika namontirani su fragmenti vizantijskog šlema. Unutra su urađeni mozaici i reljefi koji predstavljaju segmente iz života Stefana Nemanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SAOBRAĆAJKA U BULEVARU KRALJA ALEKSANDRA: Automobilom se zakucao u stanicu, pa pobegao (FOTO)