HITNO NOVI ZAKON ZA BEZBEDNIJI PREVOZ: Putnici zabrinuti - pojedini šoferi zgazili u osmu deceniju života

S. B. M.

21. 09. 2020. u 17:00

KO brine o bezbednosti putnika u javnom gradskom prevozu?

ХИТНО НОВИ ЗАКОН ЗА БЕЗБЕДНИЈИ ПРЕВОЗ: Путници забринути - поједини шофери згазили у осму деценију живота

Foto N. Karlić

Ovo pitanje danima se mota po glavama Beograđana, posle snimka kako autobus na liniji 58 vozi u kontrasmeru Radničkom ulicom. Za volanom bio je "Arivin" vozač star 73 godine!

Postojeći Zakon o bezbednosti saobraćaja ne definiše starosnu granicu za vozače, odnosno posle koliko godina ne bi smeli da se nađu za volanom autobusa. O događaju od 4. septembra, kada je šofer upalivši sva četiri svetla vozio pored "Ada Mola" u krajnjoj levoj traci dok su mu vozila dolazila u susret, ne izjašnjava se ni nadležni Sekretarijat za javni prevoz, koji bi trebalo da kontroliše rad privatnika, ali ni MUP, ni Agencija za bezbednost saobraćaja. Kako nezvanično saznajemo, MUP radi na rasvetljavanju svih okolnosti.

Vozač, koji je ceo incident pravdao time što je slučajno promašio skretanje, posle toga dobio je otkaz.

Zbog manjka vozača, autobuse privatnih prevoznika već godinama voze penzioneri. Bez njih, prevoz putnika bi bio gotovo nemoć. I češći je slučaj da polaska autobusa nema zato što nema ko to vozilo da vozi, nego zato što je u kvaru. Ipak, nije rešenje ni da oni u osmoj deceniji u svojim rukama drže živote putnika u punom autobusu. U prilog tome govori poslednji slučaj.

Sekretarijat za javni prevoz, izmenama ugovora sa prevoznicima tokom godina, obavezao ih je da njihovi vozači nose uniforme, otvaraju samo prednja vrata, autobusi budu opremljeni kamerama, brojačima,... Na pitanje da li su tako nešto mogli da urade i sa vozačima, kad već to ne radi zakon, nismo dobili odgovor. Ćute i na pitanje o tome koliko tačno penzionera vozi autobus kod privatnika.

Ni iz Agencije za bezbednost saobraćaja "Novosti" nisu dobile odgovor na pitanje da li će novi zakon o bezbednosti saobraćaja precizirati da vozači D kategorije koji napune određeni broj godina više ne mogu da voze iako imaju validno lekarsko uverenje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati