PREPOLOVLJEN BROJ VENČANJA: Za šest meseci u Beogradu svega 2.031 brak,a evo na kojoj opštini je najviše parova reklo “da”

J. DINČIĆ

16. 08. 2020. u 17:30

OD početka godine, tačnije od januara do juna, u matičnim službama prestoničkih opština zaključen je 2.031 brak i potpisana 782 papira za razvod.

ПРЕПОЛОВЉЕН БРОЈ ВЕНЧАЊА: За шест месеци у Београду свега 2.031 брак,а ево на којој општини је највише парова рекло “да”

Foto: Privatna arhiva

Zbog vanrednog stanja u toku aprila u bračne vode je uplovilo samo 26 parova i potpisana su dva razvoda. Takođe, ako se brojke porede sa prvom polovinom prošle godine, gotovo da su prepolovljene.

Na budući zajednički život, u prvih šest meseci, uglavnom su se odlučivali parovi prosečne starosti oko 30 godina. Dok je prosečna starost žena prilikom razvoda 44,7 godina kod muškaraca je 41,6 godina.

- Prema prikupljenim podacima, u maju i junu uočljivo je više zaključenih brakova, ali i više razvoda u odnosu na mesec april koji je ceo protekao u vanrednom stanju - objašnjavaju nadležni iz Sekretarijata za upravu. - Svakako je broj sklopljenih brakova znatno manji nego za isti period prošle godine.

Najviše sklopljenih brakova je bilo među Voždovčanima, zatim slede stanovnici Palilule i Zvezdare. Najmanje sklopljenih ali i razvedenih brakova je na teritorijama rubnih opština, odnosno u Sopotu, Lazarevcu i Barajevu.

Nadležni dodaju da statistika pokazuje da se poslednjih godina brakovi najčešće razvode posle pet godina zajedničkog života. Ali i da se beleži sve više razvoda među populacijom starijom od 65 godina.

STATISTIKA

PREMA statističkim podacima, tokom prošle, 2019. godine sklopljeno je 8.787 brakova u prestonici. Tačku na zajednički život lane je stavilo čak 2.739 supružnika. Objavljene brojke su izvedene na osnovu mesečnih podataka koje redovno prezentuje Sekretarijat za upravu sa sklopljenim, ali i razvedenim brakovima na teritoriji prestonice.

Migrirajući i zapošljavajući se, žene su polako postajale ekonomski nezavisnije, samostalnije, slobodnije, nisu više ograničene samo na kuću i decu - objašnjavaju stručnjaci. - Okidač za razvod posle zajednički provedenih decenija najčešće je takozvani sindrom praznog gnezda, odnosno deca koja se osamostaljuju i započinju svoj život bez roditelja.

Takođe, mladi se sve teže odlučuju da papirom ozvaniče zajedničkia život, pa statistika beleži i da od 2014. godine, kada su u bračne vode uplovila 9.053 para, broj sklopljenih zajednica kontinuirano opada iz godine u godinu.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni