"AVALA STUDIOS" ČISTIO ŠIBLJE: Firma zainteresovana za gradnju u Košutnjaku uredila pešačku stazu

G. N.

08. 08. 2020. u 11:43

KOMPANIJA "Avala studios", koja je poslednji put izazvala veliku pažnju javnosti zbog namere da gradi stambeno-poslovni kompleks u Košutnjaku, sredila je juče javnu pešačku stazu između Ulice Miloja Zakića i Fakulteta za fizičku kulturu i sport.

АВАЛА СТУДИОС  ЧИСТИО ШИБЉЕ: Фирма заинтересована за градњу у Кошутњаку уредила пешачку стазу

Foto V.N.

Ova akcija sprovedena je u saradnji sa Opštinom Čukarica.

Kako kažu iz firme, inače nosioca projekta "Avala filmski park", odazvali su se pozivu predsednika Opštine Čukarica Srđana Kolarića. Oni su očistili od šiblja i korova stazu, koja je važna veza za Beograđane iz ovog dela prestonice.

- Bez obzira na to što ovaj deo ne pripada zoni interesa "Avala Filmskog parka", želja nam je da se ovaj ceo prostor koji je obuhvaćen Planom detaljne regulacije sredi i bude ponos Beograda - rekao je Peter Dajko, generalni direktor "Avala studiosa".

Velika prašina u javnosti podigla se kada je obelodanjeno da "Avala studios" planira gradnju u okviru kompleksa "Avala filma" na Čukarici. Ova kompanija zahtevala je da se izradi Plan detaljne regulacije na pomenutom području, kako bi izgradili stambene i mešovite centre u kojima bi stanovalo oko 8.000 ljudi. Formalno istaknut cilj izrade plana jeste stvaranje mogućnosti za razvoj filmske industrije u Beogradu, ali je i dalje nejasno u kakvoj su vezi stambeni kompleks i filmska industrija.

Šta pripada zoni zaštićene šume?, Foto V.N.

Ova namera izazvala je veliku buru u javnosti i obećanje čelnika grada da će u svaku odluku biti uključeni građani.

Šta pripada zoni zaštićene šume?

S OBZIROM na buru, iz "Avala studiosa" rekli su da se projekat od 86 hektara planira na prostoru koji je Ulicom kneza Višeslava razdvojen od parka Košutnjak. Prema njihovim navodima, urbanistički plan podrazumeva uređivanje zapuštenog i većim delom neprohodnog prostora između ulica Kneza Višeslava i Miloja Zakića. Taj deo, podsećaju, ne pripada zaštićenoj zoni košutnjačke šume.

Veliki broj stručnjaka, pa i prof. dr Ratko Ristić, dekan Šumarskog fakulteta, ističe da se ovim najširi interesi građana grubo krše na račun pojedinaca, odnosno njihov materijalni interes.

Beograđane, inače, najviše pogađa činjenica da neko planira naseljavanje Košutnjaka, koji bi za potrebe gradnje bio potpuno izmenjen. Predstavnici civilnog sektora na adresu gradskog Sekretarijata za urbanizam i građevinske poslove, predali su 78.000 potpisa protiv seče šume u Košutnjaku.

"Avala studios" deo je češke firme "Sebre", koja je kupila i "Marinu Dorćol".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024