TREBALO I ŠEST POENA VIŠE: Kako su prošli maturanti u Trećoj beogradskoj gimnaziji i Elektrotehničkoj školi "Nikola Tesla"

B.Borisavljević

02. 08. 2020. u 16:37

TREĆA beogradska gimnazija i Elektrotehnička škola "Nikola Tesla" u Beograd, upisali su najbolje đake iako je, u odnosu na prethodne godine, "lestvica" znanja podignuta.

ТРЕБАЛО И ШЕСТ ПОЕНА ВИШЕ: Како су прошли матуранти у Трећој београдској гимназији и Електротехничкој школи Никола Тесла

Foto: P. Milošević

U zavisnosti od obrazovnog profila, izuzmajući informatičare, za gimnaziju je trebalo i do šest poena više, a u "Tesli" donja granica povećana i za tri boda. Svi đaci, koji će od septembra krenuti u ove dve škole, raspoređeni su po prvoj želji.

Poslednji upisani učenik na novootvorenom obrazovnom profilu računarstvo i informatika u Trećoj beogradskoj gimnaziji ima čak 292.54 boda, što je čak 22 više nego prošle godine. Za specijalizovanu nastavu na francuskom jeziku trebalo je pet poena više, a na italijanskom čitavih sedam bodova. Ispod "crte" na društveno jezičkom smeru ostali su mali maturanti koji su imali manje od 91.15, dok je lane bilo dovoljno 90.08. I kod prirodnjaka trebalo je malo više bodova - 94.78, umesto 94.18.

- Dokaz da zaista upisujemo najbolje učenika je što oni zadrže svoj uspeh do kraja školovanja - kaže Olga Čokoš, direktor Treće beogradske gimnazije. - Da nije reč o lažnom uspehu i znanju, pokazuju njihovi rezultati na prijemnim ispitima za upis na fakultete. Na rang listama na medicini, FON, pravu, ekonomiji, naši učenici su u vrhu. Ima i onih koji upisuju najprestižnije svetske univerzitete, kao što su Harvard, Berkli,Oksford, Bokoni...Tokom školovanja uspešni su na gradskim i republičkim takmičenjima gde, uglavnom, zauzimaju neko od prva tri mesta.

Najtraženiji obrazovni profil u ETŠ "Nikola Tesla", za koji iz godine u godinu treba više bodova je - elektrotehničar informacionih tehnologija. Ove godine minimalni broj bodova bio je čak 95.08, dok je prošle trebalo 92.99. Administratori računarskih mreža su lane upisivani sa 87.01, a ove je trebalo 90.06 bodova. Za elektrotehničara telekomunikacija bodovna granica je podignuta za tri poena, a za elektrotehničara računara jedan.

- Svi upisani na informacione tehnologije su to naveli kao prvu želju, što je uticalo na druge smerove koji su bili druga ili neka naredna želja - kaže Branko Subotić, direktor ETŠ "Nikola Tesla". - Naši đaci znaju da će uspeti, oni od početka uče. Profesori dobiju dobru deca, što im daje dodtanu motivaciju za rad sa njima. Osim matematike i fizike, đaci dobijaju i kvalitetno opšte obrazovanje. Iako odmah mogu da se zaposle, više od 90 odsto naših učenika nastavlja školovanje upisom na ETF, mašinstvo, gde su uvek u vrhu. Najbolje među najboljima u "Tesli" stipendira Elektroprivreda i tokom studiranja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)