BEJBI BUM U DOBA KORONE: Stefan, Pavle, Vukan, Alisa, Aleksej vest jača od svih drugih

Novosti online

29. 07. 2020. u 12:55

DOK smo obasuti crnim vestima zbog korone, u jednom beogradskom soliteru broji se - novi život.

БЕЈБИ БУМ У ДОБА КОРОНЕ: Стефан, Павле, Вукан, Алиса, Алексеј вест јача од свих других

Foto: Depozit

Zgradu u Bulevaru despota Stefana 68b u vreme korone pogodio je bebi bum – rođeno je petoro dece od aprila.

U ovoj, po mnogo čemu neobičnoj zgradi, koja i zvanično nosi epitet najuređenije u prestonici, informacije iz solitera svakodnevno se čitaju u liftovima.

Posle pet meseci obaveštenja o higijeni, preventivi, ponašanju u zajedničkom prostoru u vreme pandemije, prošle nedelje u liftu je osvanula udarna vest – stigle su nove komšije, Stefan, Pavle i Vukan.

UDARNA VEST U LIFTU NEOBIČNE BEOGRADSKE ZGRADE

Vest je razbila sumorne razgovore u zgradi u kojoj je dobar deo starijih komšija u izolaciji. Svima je teško, ali samo mi znamo koliko je teško širiti porodicu u vreme pandemije, kaže Stefanov otac, Dušan Stojanović.

„Kada je virus stigao u Srbiju, privatna klinika na kojoj je supruga održavala trudnoću je stopirala preglede, u kući smo imali i onkološkog pacijenta, tako da smo morali da budemo jako oprezni, starije dete nismo slali u vrtić, ja sam radio od kuće. Izborili smo se nekako, a pošto je korona ušla i u bolnicu Narodni front, Stefan je stigao kući već nakon tri dana, iako je rođen carskim rezom“, priča nam tata Dušan.

On dodaje da je supruga Lela, inače inženjer saobraćaja, najveći heroj, jer je izdržala da ne izađe iz kuće nekoliko meseci. Nije dozvolila da joj hormoni pojačaju strah. Stefan uživa u maminom mleku, a kad primi prvu vakcinu, videće i kako izgleda spoljni svet.

„Razmišljamo o putovanju, ali sve je neizvesno, trenutno je neizvodljivo čak i da se ode u neku banju, jer i tamo se proširio virus, Soko banja je kovid bolnica. Gde god smo hteli da odemo, plan je propao, tako da, ostajemo ovde ili idemo kod babe i dede na Zlatar, kad malo ojačamo“, kaže tata Dušan.

STIGLA VEST O ALEKSEJU IZ RUSIJE

Nekoliko sati posle našeg razgovora sa Stefanovim tatom, u liftovima u Bulevaru despota Stefana 68b osvanula je nova vest. U zgradu iz jednog beogradskog porodilišta stiže i devojčica, Alisa, ali i peta beba rođena u vreme korone, dečak koji u vreme plasiranja vesti u liftu još nije imao ime. Ali, sada ima:

„Odlučili smo da se zove Aleksej, da bi ime bilo i srpsko i rusko, našli smo kompromis. Iako nije bilo planirano, porodila sam se u Moskvi“, priča nam telefonom iz Moskve Jelena Zvezdanović Lobanov, koja sa suprugom Mikhailom, živi u beogradskoj zgradi iz koje stižu najbolje vesti.

„Počela je izolacija zbog koronavirusa, obustavljen je međunarodni avio saobraćaj, tako da smo ostali ovde u Moskvi, inače, u planu je bilo da se vratimo za Beograd, da se tu porodim. Moji još nisu videli bebu, ali takva je situacija. Niko se nije nadao da će se ovo desiti, ova korona nas je prosto iznenadila“, kaže Jelena Lobanova.

Ona je naučni saradnik u Institutu društvenih nauka u Beogradu, u Moskvi je doktorirala, a porođaj je zatekao u istraživačkom boravku u glavnom gradu Rusije. Mikhail je docent na Univerzitetu Lomonosov, a radi i u Moskovskoj školi ekonomije, koja sarađuje sa njenim Institutom.

„Ovde su ljudi, celo društvo, pod velikim pritiskom zbog korone, ali imala sam puno sreće, porodila sam se u Centralnoj kliničkoj bolnici, takozvanoj Kremljevskoj bolnici, jednoj od najboljih u Rusiji. Prezadovoljna sam uslovima, zdravstveni sistem je na takvom nivou da mi o tome jednostavno možemo samo da sanjamo“, kaže nam Jelena, uz upozorenje da imamo svega nekoliko minuta za razgovor, jer očekuje da joj donesu bebu da je podoji.

Kaže nam još samo da će Aleksej živeti i u Moskvi i u Beogradu, gde će se na terenima iza solitera igrati sa vršnjacima iz doba korone, Stefanom, Pavlom, Vukanom i Alisom.

STIŽU POKLONI OD KOMŠIJA

Sve bebe od svojih komšija dobiće poklone, jer imaju sreću da im je dom jedna od najlepše uređenih, a sigurno i najorganizovanija zgrada u Beogradu. Pokloni za decu stižu i tokom novogodišnjih praznika i pred polazak u školu.

U zgradi u Bulevaru despota Stefana 68b svi neprekidno rade na dezinfekciji, a akciju predvodi upravnica Biljana Vukosavljević.

Velikoj porodici koja živi u 156 stanova na raspolaganju su biblioteka i letnji bioskop na krovu, koji je u vreme korone i šetalište pod strogim nadzorom upravnice zgrade Biljane Vukosavljević, jer svi moraju da se pridržavaju mera zaštite.

Njena posvećenost i dobra volja, kažu nam stanari, ne može nikoga da ostavi ravnodušnim, pa se svi rado odazivaju humanitarnim akcijama koje organizuje, bilo da je reč o pomoći drugim komšijama ili kupovini klima uređaja za beogradska porodilišta.

rs.sputniknews.com/Senka Miloš

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024