ŠLEPER KISEONIKA TRAJE DVA DANA: "NOVOSTI" U KBC u Kosovskoj Mitrovici i Gračanici, gde lekari biju bitku sa kovidom

Dragana ZEČEVIĆ

23. 07. 2020. u 10:01

CILj nam je da tačno govorimo o broju pozitivnih, izlečenih i umrlih pacijenata. Revnosno smo, u saradnji sa Kriznim štabom, iznosili te podatke i nema mesta glasinama da nije prikazan tačan broj obolelih.

ШЛЕПЕР КИСЕОНИКА ТРАЈЕ ДВА ДАНА: НОВОСТИ У КБЦ у Косовској Митровици и Грачаници, где лекари бију битку са ковидом

Foto

Ovim rečima direktor KBC u Kosovskoj Mitrovici dr Zlatan Elek dočekuje nas u "crvenoj zoni" bolnice, sa 180 mesta predviđenih za kovid-pacijente. Referiše nam da je jedna osoba na respiratoru, a četiri na kiseoničkoj potpori.

- Veoma dobro smo organizovali službu i izdržali drugi udar. U trijažnom centru imamo 17 pacijenata koji očekuju rezultate i koje, ukoliko budu pozitivni, šaljemo u kovid-bolnicu. Na Infektivnom odeljenju ih je 15, dok je u kovid-bolnici 99 obolelih - dodaje dr Elek, i naglašava da ima i 45 pozitivnih među 1.430 zaposlenih.

Jedna medicinska sestra je na respiratoru u KC Kragujevac. I dok ističe zahvalnost Ministarstvu zdravlja koje je omogućilo brze rezultate testova, dodaje i da imaju značajnu potrošnju kiseonika. Jedan šleper traje dva dana, odnosno troši se pet litara u minutu, ali snabdevenost kiseonikom, lekovima i opremom je dobra.

- Ohrabruje trend blagog opadanja, jer su predviđene mere dale rezultate, ali i dalje moramo biti oprezni - govore nam gotovo uglas glavne medicinske sestre Gordana Savić i Ivana Stojisavljević, dok obilaze pacijente na kiseoničkoj potpori.

Foto

A pacijenti su uglavnom sa severa Kosmeta, ali ima ih i iz Štrpca, Prilužja, Plemetine... Bilo je i nekoliko Albanaca na testiranju. Zahvalnost na pomoći resornom ministarstvu, Kancelariji za KiM i lokalnoj samoupravi, poput nadležnih u KBC u Kosovskoj Mitrovici ističu i u KBC iz Prištine izmeštenom u Gračanicu. Dr Bratislav Lazić, direktor ove ustanove, ističe da je u ovom delu Kosmeta epidemiološka situacija nepovoljna i sa trendom povećanja broja obolelih.

- U našim kovid-ambulantama i na Infektivnom odeljenju dnevno se preleda od 30 do 50 pacijenata - ističe dr Lazić, i dodaje da je do jučerašnjeg dana bilo 50 pozitivnih, od kojih je na Infektivnom odeljenju njih 15.

Foto

On naglašava i da odeljenja na kojima nisu zaraženi koronom normalno funkcionišu, baš kao i u KBC u Kosovskoj Mitrovici, gde ističu da je poslednjih meseci zabeležen povećan broj porođaja.

ELAN MEDICINSKOG OSOBLjA

- VEOMA sam ponosan na posvećenost naših lekara i medicinskog osoblja poslu i na pozitivnu atmosferu koja vlada u kolektivu. Među našim radnicima nema straha i sve zadatke obavljaju sa elanom i u skladu sa pozivom - ističe direktor KBC u Gračanici dr Lazić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!