VAŽNO ZA BEOGRAĐANE: Ovo su kazne koje možete dobiti za prekršaje kada vas uhvati Oko sokolovo

S. B. MILOŠEVIĆ

28. 07. 2020. u 09:54

AUTOMOBILI komunalne milicije opremljeni sistemom "Oko sokolovo" od juče u 5.00 krstare kroz 93 ulice.

ВАЖНО ЗА БЕОГРАЂАНЕ: Ово су казне које можете добити за прекршаје када вас ухвати Око соколово

Foto P. Milošević

Za samo tri sata, pet od ukupno 15 vozila, koliko će ih patrolirati gradom, zabeležilo je 152 nepropisno parkirana automobila. Ekipa "Novosti" juče je imala priliku da se zajedno sa komunalnim milicionerima provoza ovim vozilom.

Prilikom promocije nove opreme, zamenik gradonačelnika Goran Vesić istakao je da je da će se sa ovim vozilima konačno rešiti problem nepropisnog parkiranja.

CENA I MOGUĆNOSTI VOZILA

RANKO Šekularac kaže i da svi postavljaju pitanje neophodnosti veličine i opreme u vozilima.

- Da bi sistem funkcionisao, vozila su morala da budu upravo ove veličine i sa svom neophodnom opremom. Automobili su morali da budu konstruisani tako da nose sistem koji je težak nekoliko stotina kilograma, zbog čega su ugibljenja i vešanja morala da budu rađena na poseban način. Osamnaest vozila kupljeno je za po 29.000 evra, dok je nadogradnja koštala još 4.000 evra. Oprema je osetljiva, postoji šest kamera, ali je svakako otporna na određena habanja ili vremenske uslove i temperaturu.

- Sistem je podešen tako da ne kontroliše prostor ispred samih bolnica, domova zdravlja, vrtića, škola i kovid-centara. Na taj način štitimo ljude koji imaju potrebu da dođu i prekontrolišu svoje zdravlje. Takođe, taksisti koji su na dužnosti i u automobilu imaju pravo da stanu, ali ako taksista nije u kolima, jer kamera registruje da li je neko za upravljačem ili ne, onda se takvo vozilo tretira kao parkirani automobil. Naravno, i dostavna vozila će, prema rešenjima Grada, u ono vreme kada mogu da dostavljaju robu takođe moći da rade svoj posao - pojasnio je Vesić.

Sistem neće primenjivati pored škola, bolnica i kovid ambulanti, Foto P. Milošević

Nadležni kažu da će se, kada se dvadeset najvećih bulevara "očisti" od nepropisno parkiranih vozila, javni prevoz ubrzati za deset do dvadeset odsto.

Rukovodilac Sektora unutrašnje kontrole Komunalne milicije Ranko Šekularac istakao je da je razvoj ovog sistema trajao skoro dve godine.

NIŽA STOPA KRIMINALA

OVAJ sistem, tvrde nadležni, pojačava bezbednost sugrađana koji se kreću ili žive u ove 93 ulice kojima se vozila kreću. Iskustva EU kažu da se stopa kriminala smanjuje za 20 odsto.

- Sama činjenica da prekršilac zna da tom ulicom može proći ovo vozilo i usnimiti ga, iako to nije naša direktna nadležnost, doprinosi bezbednosti jer mi te snimke moramo dostaviti MUP po njihovom zahtevu. Napominjemo i da smo konsultovali Poverenika za zaštitu podataka o ličnosti i da je konstatovao da nema mogućnosti zloupotrebe snimka.

- Vozilo se ne zaustavlja i kreće se maksimalnom brzinom od 40 kilometara na čas. Tokom vožnje, snima nepropisno parkirana i zaustavljena vozila (parkirana na dva parking-mesta, na mestima za invalide, zelenoj površini, ostavljena na žutim trakama ili šinama, na pešačkom prelazu). Po registrovanju nepropisno parkiranih vozila, podaci se povezuju sa kontrolno-obaveštajnim centrom, gde se obrađuju. Zatim se pronalaze podaci o vlasniku, koji potom na kućnu adresu dobija informacije o prekršaju, i koji ima pravo da se izjasni o identitetu osobe koja je vozila automobil u datom trenutku - objašnjava Šekularac.

Kaže da je mogućnost selektivnog kažnjavanja ili postupanja svedena na nulu, jer postoji mogućnost da vozilo uoči i snimi nepropisno parkirano ili zaustavljeno vozilo, a da komunalni milicioner poštedi vozača iz bilo kojeg razloga.

Foto P. Milošević

Iako sistem neće funkcionisati pored škola, bolnica ili kovid-ambulanti, Šekularac kaže da to ne znači da komunalna milicija neće doći i kazniti vozača koji je nepropisno parkirao vozilo da bi proverio da li mu je, na primer, stigao rezultat testa, a da je tako blokirao prolaz Hitnoj pomoći.

Podsećamo, prve dve nedelje neće biti kažnjavanja, već će vozačima samo stizati opomene. Naplata kazni preko ovog sistema počinje 10. avgusta. Podsećamo, kazne za nepropisno parkiranje kreću se od 5.000 do 25.000 dinara za fizička i 50.000 za pravna lica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (6)

SVEČANO: Šapić laureatima uručio Nagradu grada Beograda za 2023. godinu