ODUDARA OBNOVLJENA FASADA: Šta se žuti pored bivšeg "Bleda"?

J.D.

26. 07. 2020. u 18:20

RUINIRANA fasada u Budimskoj ulici, kraj bivšeg restorana "Bled" koji se sada zove "Žirafa 23", odnedavno je dobila potpuno novi izgled.

ОДУДАРА ОБНОВЉЕНА ФАСАДА: Шта се жути поред бившег Бледа?

Foto N. Skenderija

Sređena je i prefarbana u žutu boju. Međutim, umesto da se stopi sa ambijentalnom celinom, nova fasada potpuno odudara od okoline.

Spoljašnji izgled bivšeg "Bleda", koji je postao "Žirafa", ostao je isti - bela fasada sa braon detaljima. Doduše, na tendi je upadljiv novi naziv.

U svakom slučaju, nadležni iz Zavoda za zaštitu spomenika objašnjavaju da pomenuta sveže okrečena zgrada nije utvrđena za kulturno dobro, pa nisu ni imali nadležnost nad njom, odnosno izborom boje.

- Objekat ne uživa status dobra pod prethodnom zaštitom i ne nalazi se u okviru prethodno zaštićene kulturno-istorijske celine prestonice - objašnjavaju, za "Novosti", u Zavodu. - Za sve intervencije na objektu nije bilo potrebno pribavljanje uslova za preduzimanje mera tehničke zaštite i saglasnosti na projekat i dokumentaciju, koje izdaje Zavod.

Takođe dodaju i da se Zavodu niko nije obratio po pitanju intervencija na fasadi objekta, kako bi bilo provereno da li je zgrada zaštićena zakonom.

Ovim povodom odgovor smo potražili i u gradskoj službi. Nadležni nisu odgovorili na pitanje da li skupština stanara koja želi da obnovi fasadu na zgradi za to treba da dobije neophodnu dozvolu. Odnosno da nakon radova na njoj ona bude uklopljena u ambijentalnu celinu u kojoj se nalazi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (10)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri