KRAJ HILANDARSKE VODI UDESNO: Skverovi u Beogradu dobijaju nove obrise - ovo su lokacije

S. B. M.

21. 07. 2020. u 01:21

UGAO Palmotićeve ulice i Hilandarske ubuduće će izgledati znatno drugačije, ali ne samo zbog rekonstrukcije platoa oko njih.

КРАЈ ХИЛАНДАРСКЕ ВОДИ УДЕСНО: Скверови у Београду добијају нове обрисе - ово су локације

Foto: K. Mihajlović

Obe saobraćajnice će pri delu gde se ulivaju u Džordža Vašingtona biti pomerene malo udesno. Ujedno, na samom kraju, umesto asfaltom, voziće se kockama.

Skver na uglu Hilandarske i Palmotićeve već se privodi kraju. Drvored je očuvan, a napravljene su kaskade gde će biti napravljena mesta za odmor. Ceo plato biće popločan i obogaćen rastinjem.

Ovaj prostor, odnosno širina, dobijena je tako što će sada Hilandarska ulica zavijati udesno, odmah pošto se prođe pored poslednje zgrade na desnoj strani. To znači da će se Hilandarska i Palmotićeva ukrštati 15 metara više u odnosu na staro ukrštanje.

I kraj Hilandarske i završetak Palmotićeve ulice biće popločani kockama, a ne asfaltirani, sve do ulice Džordža Vašingrona. Trotoari će biti odvojeni stubićima, ali će vizuelno ceo ovaj prostor dobiti formu velikog platoa, jer će i ugao Palmotićeve i Džordža Vašingtona, biti popločan i tu će biti postavljen spomenik slovenačkom lingvisti Jerneju Kopitaru. Mesto za spomenik je određeno, a deo oko njega i betoniran, pa bi postavljanje kocki uskoro moglo da počne.

Na uglu Dalmatinske i Džordža Vašingtona gradi se treći trg, koji će takođe biti popločan i pogodan za vožnju skejtbordova, a imaće i mesta za sedenje, kao i fontanu.

Foto: K. Mihajlović

Novi skver, Hilandarska i Palmotićeva

- Uređenje ova tri skvera izvodi se prema idejnom rešenju Roka Žnidaršiča - kaže gradski urbanista Marko Stojčić.

- Radovi bi trebalo da budu završeni krajem avgusta. Zbog pomeranja ulica, posebnih saobraćajnih promena neće biti jer su ove ulice bile jednosmerne. Čak će upliv Hilandarske u Palmotićevu biti mnogo lakši. 

KOPITAR - DAR LjUBLjANE

POSTAVLjANjE spomen-obeležja slovenačkom lingvisti i slavisti Jerneju Kopitaru, dar je Ljubljane Beogradu. Pre nekoliko godina srpska prestonica poklonila je Ljubljani spomenik Vuka Stefanovića Karadžića koji se nalazi ispred pravoslavne crkve u gradu na reci Ljubljanici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVE ZA UREDNO DVORIŠTE, A I ČISTA KOLA: Pratimo ritam proleća