SMRAD SE ŠIRI BEOGRADOM: Evo šta kažu nadležni o ovoj situaciji

S. Vidačković

17. 07. 2020. u 15:12

NEPRIJATAN miris koji podseća na fekalije već nekoliko dana oseća se u gotovo svakom delu Beograda.

СМРАД СЕ ШИРИ БЕОГРАДОМ: Ево шта кажу надлежни о овој ситуацији

Foto: V. Danilov

Kao i svake godine u ovo doba, sugrađani koji žive u Novom Beogradu, Mirijevu i Višnjičkoj banji imaju najviše pritužbi na smrad. Nadležni iz Gradskog zavoda za javno zdravlje objašnjavaju da je ova pojava redovna u letnjim mesecima, zbog povlačenja vodostaja, ali da takav vazduh nije nimalo štetan po zdravlje sugrađana.

Prema rečima dr Andreja Šoštarića iz GZzJZ, prethodnih dana nije bilo povećavanja zagađujućih materija u vazduhu nad Beogradom, a smrad na koji se žale sugrađani karakterističan je za ovo doba godine.

- Uvek se u letnjim mesecima, julu a pogotovo avgustu javljaju neprijatni mirisi koji najverovatnije potiču od raspadanja organskih materija, koje su svuda oko nas - kaže dr Šoštarić.

Tokom leta, vodostaj reka opada, a s obzirom na to da Grad još uvek nema postrojenje za preradu otpadnih voda, sve te organske materije koje se izlivaju u reke ostaju u priobalju.

Tu su izložene suncu i visokom temperaturama, raspadaju se, što za posledicu ima emitovanje takvog mirisa. On jeste neprijatan, ali nije zagađujuć i ni na koji način ne može da ugrozi naše zdravlje, samo nam utiče na komfor.

On ističe da će se ova pojava trajno rešiti kada Grad izgradi fabrike za preradu otpadnih voda, čime će biti problem biti trajno rešen. Do tada, navodi Šoštarić, moramo da naučimo da živimo s tim jer se smrad širi svake godine u isto vreme.

- Mi iz Gradskog zavoda svakodnevno pratimo kvalitet vazduha na više od 30 mernih mesta širom prestonice. Pažljivo smo pratili rezultate u poslednja dva dana i videli smo da nije bilo porasta nijedne zagađujuće materije. Nema razloga za strah, to je miris koji ne traje dugo i moramo da se strpimo dok ne nestane.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (21)

Dejan

17.07.2020. 15:49

Znači još malo pa smo na pola 21.veka a treba da se navikavamo na smrad odpadnih voda?! Glavni grad Srbije i dalje nema postrojenja za preradu otpadnih voda i ne zna se kad će imati!?! Koja sramota!!?!

JovanI

17.07.2020. 20:27

@ljuba - A ja nemam nista protiv ovi rodjeni u Beogradu. Jesu malo naduveni, ne mozes da pricas snjima. Cim cuju naglasak gledaju nekako s visine. Nedaj Boze da nekoj gospodzi sa fifijem kazem da pokupi gono sto joj osta iza kera, odma krene da se vredja. - ja sam rodjena Beogradjanka. Moji roditelji su bili na funkciji i kradili su ovu drzavu! Zato ja sad mogu da ne radim nista i da setam psa, a ti ces da umres zavidan seljaku jedan! -dobro, reko, gospodzo ti odma na poreklo, nije lepo. I odem onako osran. Sta ces, zena u pravu sve...

miljan

17.07.2020. 16:49

od 1976 sam na novom beogradu, smrad je poceo da se oseca poslednjih 15 godina. malo zavirite u postrojenje za preradu otpadnih voda Beograda na vodi, istog takvog prekoputa Ade...nema ih, sva govna se izlivaju u reku direktno(do usca od ade nekih 15 slivova), ali smo mnogo kulturni i isplanirani, ekoloski orijentisanim za izgradnju novioh stampbeno poslovnih centara umesto parkova uvek. pa zavirite malo u urbanisticki plan koji se prilagodjava svakom sa dovoljno kesha sumnivog porekla.

Šone

17.07.2020. 18:16

Oseća se stajsko đubrivo,koje se baca na njive Aldahre,posle skidanja ovasa i pšenice.Njive su kod Pupinovog mosta,1km udaljene vazdušnom linijom od Zemuna.

sale

17.07.2020. 18:16

Ovaj smrad je poceo da se pojavljuje poslednjih sedam osam godina pre ga nije bilo a i tada su se vode povlacile u letnjim mesecima a kad smo kod vode ovih dana je vodostaj visok jer na Lidu nema spica i plaze tako da ovo sto prica ovaj kao strucnjak ne pije vodu pre ce biti da neko nesto prosipa po njivama oko Beograda i to nam donosi ovaj smrad iskreno se nadam da se isti oseca i na Dedinju i Senjaku ccccccc

JovanI

17.07.2020. 19:18

Smrdi malo pa sta! Kao svi smo rodjeni u Beogradu pa nam smeta. Ja sam rodom iz jednog malog sela u blizini Cuprije i ovakvi smradovi mi nisu nista neobicno, a ni strasno. I mislim da bi sad mogli da mi odobre da zapatim par mangulica i jedno petnaes tovnih pilica na Zvezdari jer nece pored ovog opsteg smrada nista da se oseti...

Mikele

17.07.2020. 20:43

Skoro svaki kvadratni metar BG a je obogaćen mirisom psećeg izmeta i pisacke ..srećom zatvorili su nekoliko javnih toaleta u velegradu..dobro došli u 21. Vek?

Lune

17.07.2020. 20:48

Veliki stručnjaci imaju objašnjenje. Mogli bi malo da rade u štali, pa da nauče kako miriše svinjac, kako štala, a kako otpadne vode...

Faca

17.07.2020. 21:25

Razni komentari,pa da i ja napišem,meni se čini da se oseća stajsko đubrivo koje se u ovo vreme razbacuje po njivama PKBa,imaju ga u ogromnim količinama koje skupljaju cele godine

Nikola Uzelac

17.07.2020. 22:04

Pre dosta godina bio sam na moru u Turskoj i svojim očima video da u jednom Bodrumu, koji ni tad nije bio selo, na svakih par kilometara uz obalu postoje postrojenja za preradu otpadnih voda. Nemaš šta vudeti. Postojenja su radila a more je bilo čisto. U Bg se SVE otpadne vode izlivaju direktno u vodotokove. Po Srbiji — sa ne pričam. Turska može, Srbija ne može? Dragi sugrađani, smrde govna.

Leva obala Dunava

17.07.2020. 22:45

Ovih dana,tačnije u utorak 14.07.*20.vozio sam se putem od Pupinovog mosta ka Borči.Sa leve strane na njivi,neposredno uz put,lagano se kretao traktor koji je vukao cisternu,a iz cisterne sa zadnje strane se razbacivala neka materija,tekućina po njivi.Neopisiv,ne neprijatan miris nego NEOPISIVI SMRAD se širio na sve strane da sam se jedva suzdržao da mi ne pozli i sve se ispovraćam.Kilometrima se to uokolo osećalo,skoro pa do Ovče i Borče.Gledao sam i druge vozače koji su bili užasniti i sumanuto dodavali gas da što pre prođu"opasno područje".Tu više ne posluje PKB,nema ga više,prodat je zajedno sa zemljištem,farmama,traktorima...jednoj firmi sa Bliskog istoka kojoj neću da napišem ime ali svi je znamo.Oni su ti ZAGAĐIVAČI.Smrad je sigurno dalje širio vetar svuda gde je dopirao...Rođen sam u Ovči,i sada živim u istom i dobro mi je ovo poznato.Ali nisu samo ovi,nažalost i drugi razbacuju fekalije i tekućine iz farmi po njivama...

Niko

18.07.2020. 07:10

Stajko djubrivo se od pamtiveka koristilo za njive, zato sto je najbolje za zemlju,e sad sto su na par kilometra od centra grada njive to je druga stvar... Jedino i Beogradu na 5km vazdusne linije od centra imas njive, to nema ama bas u nijednom glavnom gradu.

Zoran

18.07.2020. 14:03

Мештани неких сремских села на чијем су атару магацини, на зиратној земљи, најбољој у Европи, кажу да повремено из тих, непознат. магацина долази смрад. У сваком сл. ваздух пун смрада не може бити квалтетан ваздух, каkо то кажу ови из института !?

Marko

19.07.2020. 10:33

To se širi neprijatan miris sa obližnjih njiva preko dunava u toku je bacanje đubriva uglavnom stajskog, zbog toga se sve i oseća kao štala. Provereno. Video i osetio, samo zavisi na koju stranu duva vetar. Prošle godine je nosio na karaburmu i taj deo a ove na zemun i okolinu. Prestaće kad zaoru đubrivo. Još koju nedelju. Valjda!