Opština Novi Beograd postavila taktilnu tablu i indukcionu petlju za osobe sa oštećenim vidom i sluhom

Novosti online

22. 05. 2024. u 17:29

U Gradskoj opštini Novi Beograd, danas su postavljene taktilna tabla i indukciona petlja, čime je osobama sa oštećenim vidom i sluhom olakšano kretanje i završavanje administrativnih poslova u zgradi opštine.

Општина Нови Београд поставила тактилну таблу и индукциону петљу за особе са оштећеним видом и слухом

Foto: novibeograd.rs

Taktilna tabla postavnjena je ispred ulaza u šalter salu opštine, a put do nje obeležen je posebnom, takozvanom tifo stazom.

-Postavljanjem ovih uređaja, unapredili smo nivo usluga za osobe sa invaliditetom i pokazali pažnju i razumevanje za svakodnevne probleme sa kojima se suočavaju naši sugrađani sa oštećenim vidom i sluhom – rekao je predsednik opštine Bojan Bovan.

On je istakao da opština od 2015. godine, posredstvom Centra za brigu o starima, deci i osobama sa invaliditetom „Novi Beograd“, aktivno brine o ranjivim grupama sugrađana.

Tabla za slepe i slabovide sadrži međunarodno prepoznatljive simbole prostora unutar opštine, koji su uneti na Brajevom pismu i na srpskom jeziku.

Auditivna petlja omogućava osobama sa slušnim aparatom automatsko prilagođavanje jačine zvuka tokom razgovora sa radnikom na info-pultu, a na pult je zalepljen međunarodni znak za gluve osobe.

Unapređenje usluga GO Novi Beograd urađeno je u saradnji sa Beogradskim centrom za osobe sa invaliditetom kao deo programa „Naše ruke-naša reč 2024.“ koji je finansirao Gradski centar za socijalnu zapštitu.

Sa članovima Beogradskog centra za osobe sa invaliditetom i osnovcima škola „Nadežda Petrović“ sa Novog Beograda i „Jefimija“ iz Obrenovca, ispred zgrade opštine, danas je organizovan i javni čas znakovnog jezika.

U znak podrške i razumevanja problema sa kojima se suočavaju slepi, slabovidi, gluvi i nagluvi ljudi, đaci ovih škola, ali i svi prisutni, otpevali su na znakovnom jeziku pesme „Ne rugaj se“ i „Plava ptica“.

Priredbu je svirkom uveličao i Zdenko Klinko, najbolji slepi harmonikaš na Novom Beogradu i jedan od najboljih slepih harmonikaša u Republici Srbiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

24 godine nakon istorijskog okršaja na Euru 2000. godine u Belgiji i Holandiji, Srbija i Slovenija se od 15 časova sastaju u 2. kolu grupe C Evropskog prvenstva. Slovenija je tada šokirala SR Jugoslaviju i povela sa 3:0, ali su Plavi uspeli da ostvare jedan od najluđih povrataka u istoriji Evropskih prvenstava izjednačivši rezultat na 3:3 za samo 6 minuta.

20. 06. 2024. u 10:00

Komentari (0)

TAKO TO IDE: Dan posle Slovenije starteri Srbije nisu izašli na teren, a Luka Jović - jeste! (VIDEO)