ZA DVA SATA 980 POTPISA: Na platou ispred Crkve Svetog Marka juče organizovana peticija podrške Rezoluciji o genocidu nad Srbima u NDH

S.V.

08. 04. 2024. u 16:00

NA PLATOU ispred Crkve Svetog Marka u Beogradu juče je zvanično počelo sakupljanje potpisa podrške Rezoluciji o genocidu nad srpskim narodom u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj od 1941. do 1945, na osnovu koje Narodna skupština može da donese zakon kojim će se sankcionisati negiranje genocida nad Srbima.

ЗА ДВА САТА 980 ПОТПИСА: На платоу испред Цркве Светог Марка јуче организована петиција подршке Резолуцији о геноциду над Србима у НДХ

POKRET SRBA KRAJIŠNIKA

 Za dva sata prikupljeno je 980 potpisa, a ovo je zajednička inicijativa udruženja iz Srbije i dijaspore koje je u ovom poduhvatu okupio Pokret Srba Krajišnika.

Prema rečima Mile Bosnića, predsednika ovog pokreta, oni narednih dana nastavljaju rad na terenu, a 28. aprila planiraju da predaju inicijativu Narodnoj skupštini.

- Veoma smo zadovoljni, za dva sata prikupili smo 980 potpisa. Od ponedeljka ćemo da radimo na terenu, a pripremamo i peticiju koju ćemo da organizujemo u Republici Srpskoj i Crnoj Gori - kaže Bosnić. - Planiramo da 28. aprila predamo Skupštini Srbije inicijativu, jer smo u rezoluciji predložili baš taj datum, u znak sećanja na prvi ustaški genocid u Gudovcu kod Bjelovara 1941. godine.

Nije poziv na mržnju

NARODNA inicijativa nije poziv na mržnju, sukobe i revanšizam - kaže naš sagovornik. - To je poziv na svest da se genocid dogodio i da ne dozvolimo da se ikada više dogodi bilo kome, i na savest, da odamo dužnu poštu nevinim žrtvama i da njihovo mučeničko stradanje ne predamo zaboravu. Ovde nema mesta nikakvim političkim manipulacijama.

On dodaje da sa 10.000 potpisa imaju pravo na zakonodavnu inicijativu koju Skupština mora da stavi u proceduru, a ako se zakon ne donese za godinu dana, udruženja će nastojati da prikupe 30.000 potpisa pa će tražiti izlazak na referendum.

POKRET SRBA KRAJIŠNIKA

 

- Donošenje rezolucije je naša moralna obaveza i prema precima koji su bili žrtve genocida i prema potomcima, da oni ne bi u budućnosti postali žrtve - ističe Bosnić. - Problem je u tome što je genocid nad Jevrejima i Romima zakonski priznat, a genocid nad Srbima nije. Da imamo zakonski regulisano negiranje genocida nad Srbima u NDH, onda ne bi svako mogao da se ruga srpskim žrtvama, ni da najavljuje, na primer, zatvaranje srpskih crkava i njihovo pretvaranje u kafane, što je direktan nastavak endehazijskog državnog programa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)