GRAĐANI POZDRAVLJAJU POVRATAK SPOMENIKA "PUTJUĆI GLUMAC" U SKADARLIJU: Vujić opet među boemima

B. Trajković

13. 03. 2024. u 14:40

SPOMENIK "Putujući glumac" vraćen je na svoju poziciju na uglu Skadarske i Gospodar Jevremove ulice, godinu dana posle uklanjanja da bi bio očišćen i osvežen.

ГРАЂАНИ ПОЗДРАВЉАЈУ ПОВРАТАК СПОМЕНИКА ПУТЈУЋИ ГЛУМАЦ У СКАДАРЛИЈУ:  Вујић опет међу боемима

B.T.

Prema rečima direktorke Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Olivere Vučković, radovi su podrazumevali totalnu fumigaciju drveta u kontrolisanom i bezbednom prostoru koja je trajala 38 dana.

- Eliminisani su svi aktivni ili trenutno neaktivni insekti, sprovedeno je čišćenje svih starih zaštitnih premaza, fleka i atmosferskih naslaga. Takođe, radovi su podrazumevali modifikaciju postojećeg postamenta, kako bi se na što bolji način obezbedila stabilnost - kazala je Vučkovićeva.

Skadarlija uliva dozu sentimentalnosti svakom građaninu Beograda, koji ne kriju zadovoljstvo zbog povratka spomenika. Prolaznici koje smo juče sreli u Skadarskoj ulici kažu da su itekako osetili nedostatak skulpture i zadovoljstvo im je što je vraćena.

- Spomenik zaslužuje da bude tu, nadam se da će Skadarlija ostati kakva jeste - kaže za Novosti Bojan Ristić. - Ovakvom mestu nije potrebno renoviranje, a kamoli izgradnja.

Sugrađanka Verica Vejnović smatra da Skadarlija svojim izgledom "nosi težinu":

- Kaldrma mora ostati netaknuta, to mi je prva asocijacija na Skadarliju, nije trebalo da pomeraju spomenik, definitivno sam primetila da ga nije bilo.

Pomogli "Putevi Beograda"

RADOVE na konzervaciji i restauraciji pod pokroviteljstvom JP "Putevi Beograda", pratio je i autor spomenika Jovo Petijević."Putujući glumac" postavljen je 1989. godine u čast Jokaima Vujića, srpskog književnika, glumca i jednog od osnivača pozorišnog života u Srbiji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)