BEZISTAN ČEKA DEOBU: Rekonstrukcija Trga Nikole Pašića počela, radovi obišli i prolaz (FOTO)

Š. MAROVIĆ

27. 02. 2024. u 20:07

REKONSTRUKCIJA Trga Nikole Pašića juče je zvanično počela, a u planu je da se posao vredan 700 miliona dinara sa PDV završi za sedam meseci.

БЕЗИСТАН ЧЕКА ДЕОБУ: Реконструкција Трга Николе Пашића почела, радови обишли и пролаз (ФОТО)

Foto: Zoran Jovanovic

Uređenje javnog prostora u centru prestonice ne obuhvata obnovu prolaza Bezistan, koji je u katastrofalnom stanju, čak i opasan za prolaznike. Kako je za "Novosti" potvrdio glavni urbanista Marko Stojčić, radovi ovde neće početi dok se ne reše zamršeni imovinsko-pravni odnosi.

Deo Bezistana je u privatnoj svojini i još 2021. godine iz uprave Grada plasirane su izjave da će do početka obnove Trga ovde moći da se započne eksproprijacija i potom uredi prostor. Epiloga očigledno još nema.

- Problem sa ovom lokacijom su imovinsko-pravni odnosi i Grad intenzivno radi na rešavanju tog problema - rekao je Stojčić za "Novosti". - Recimo da je pola zemljišta na tom prostoru u vlasništvu Grada, dok drugu polovinu drže privatnici. Posao na uređenju može krenuti tek kada obavimo eksproprijaciju zemljišta, što je glavni preduslov. Nadam se da ćemo što pre rešiti sporove oko vlasništva.

Inače, tehničku dokumentaciju za transformaciju čuvenog prolaza je novosadska firma "Andzor inženjering" završila još 2017. godine. I za taj posao rokovi su prolongirani nekoliko puta, posebno zbog usaglašavanja sa gradskim Zavodom za zaštitu spomenika, jer Bezistan pripada prostorno kulturno-istorijskoj celini Terazije.

Projekat uređenja Bezistana obuhvatao je i uređenje Čavketovog pasaža, koji je takođe godinama devastiran. A, prečica koja Trg Nikole Pašića povezuje sa Terazijama trenutno izgleda kao predgrađe nekog grada iz posleratnog vremena. Polomljene kocke, oronula fontana, plafon koji je padao nekoliko puta na prolaznike, kao i zapušteni lokali svakodnevica su za veliki broj ljudi koji prođe kroz Bezistan. Takođe, ovde se svakodnevno sakupljaju i beskućnici, koji u "posteljini" spavaju na klupama. Poslednjih godina ovo mesto postalo je i svojevrsan parking-prostor, pa se uveče može zateći i po desetak četvorotočkaša.

Bez "umivanja" fontane

U idejnom rešenju za rekonstrukciju Bezistana fontana sa skulpturom "Devojka sa školjkom" neće biti "umivena", jer je rekonstruisana 2011. godine. Tada je sređeno stepenište i kružni plato vodoskoka vajara Aleksandra Zarina koji krasi prostor u centru grada od 1957. godine.

Reporteri našeg lista juče su na Trgu Nikole Pašića zatekli građevinske mašine i radnike, koji su počeli uklanjanje starih kocaka, a ceo prostor je ograđen.

- Planirani sedmomesečni radovi uključuju rekonstrukciju hidrotehničkih i elektroenergetskih instalacija, modernizaciju javne rasvete sa LED tehnologijom, postavljanje novog urbanog mobilijara - rekao je juče gradski sekretar za investicije Luka Petrović. - Takođe, sadašnja fontana biće sklonjena i na njenom mestu izgrađena nova od kamena poput nekadašnje koja nije imala vodoskok. Ukupna površina koja podleže rekonstrukciji je 8.156 kvadrata, a najveći deo biće namenjen pešačkoj zoni.

Uređenje prostora nazvanog po političaru i osnivaču Narodne radikalne stranke ipak za sobom neće povući i rekonstrukciju Bezistana.

Međutim, glavno pitanje u ovom ozbiljnom zamešateljstvu je kako se dogodilo da javni prostor u srcu Beograda, odnosno, njegov deo, može biti u ličnoj svojini i ko je to dozvolio.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)