PRATILACA IMA 880, POTREBNO JOŠ 200: Grad namenio milijardu dinara za asistente deci sa smetnjama u razvoju

B. Borisavljević

26. 01. 2024. u 10:50

USLUGU ličnog pratioca u Beogradu koristi 880 dece sa smetnjama u razvoju, a na listi čekanja je 200 mališana, što je za 60 manje nego lane. Grad će nastaviti da finanisira ovu uslugu, a u ovoj godini je planirano da se za te namene izdvoji oko milijardu dinara. Krajnji cilj nadležnih je ukidanje liste čekanja. Da je veliko interesovanje govori i podatak da je pre devet godina ovu uslugu tražilo 140 dece, a danas 1.080.

ПРАТИЛАЦА ИМА 880, ПОТРЕБНО ЈОШ 200: Град наменио милијарду динара за асистенте деци са сметњама у развоју

foto Privatna arhiva

Kako navode u Sekretarijatu za socijalnu zaštitu, usluga lični pratilac deteta je namenjena mališanima sa invaliditetom, odnosno smetnjama u razvoju kojima je potrebna podrška za zadovoljavanje osnovnih potreba u svakodnevnom životu - kretanja, održavanja lične higijene, hranjenja, oblačenja i slično. Neophodno je da je dete uključeno u vaspitno-obrazovnu ustanovu, odnosno školu, do kraja redovnog školovanja, uključujući završetak srednje škole.

USLUGA OD 2014. GODINE

Usluga lični pratilac deteta pruža se bez prekida počev od 2014. godine, kada je pružana projektno, zatim je 2016. godine uvedena u sistem socijalne zaštite Grada.

Lični pratilac zadužen je da prati samo jedno dete. Kada je uvedena, pre devet godina, bilo je 44 ličnih pratilaca.

- Ovakav vid usluge socijalne zaštite obezbeđuje se za svakog korisnika u trajanju do najviše osam sati dnevno, odnosno do 40 sati nedeljno, u skladu sa procenjenim potrebama deteta, o čemu odlučuje Centar za socijalni rad - navode u Sekretarijatu za socijalnu zaštitu. - Pri utvrđivanju potreba i celishodnosti obezbeđivanja usluge lični pratilac, centar će posebno ceniti porodični status domaćinstva deteta sa smetnjama u razvoju, kao i stepene podrške, a u skladu sa propisanim standardima za pružanje usluga socijalne zaštite. Prednost će imati mališani iz jednoroditeljskih porodica, bez drugih članova porodičnog domaćinstva koji mogu preuzeti brigu o detetu, kao i deca sa prvim i drugim stepenom podrške.

Lični pratilac deteta mora da ima završenu srednju školu, kao i dvodnevnu obuku po akreditovanom programu, što se verifikuje sertifikatom koji izdaje republički Zavod za socijalnu zaštitu. Na obuci oni uče praktične veštine, koje su im potrebne u direktnom kontaktu i radu sa decom sa smetnjama u razvoju. Potrebno je da imaju lekarsku potvrdu da su sposobni za rad sa decom. Ova usluga je u potpunosti finansirana iz budžeta Grada, što znači da je roditelji dece sa smetnjama u razvoju ne plaćaju. Zahtev za dobijanje ličnog pratioca podnose Centru za socijalni rad.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)