SVAKO TREĆE DETE IZOSTAJE: Dolaznost u vrtiće oko 60 odsto, pojedini roditelji samo "čuvaju" mesto

B. Borisavljević

11. 12. 2023. u 18:09

DOLAZNOST mališana u vrtiće godinama unazad je oko 60 odsto.

СВАКО ТРЕЋЕ ДЕТЕ ИЗОСТАЈЕ: Долазност у вртиће око 60 одсто, поједини родитељи само чувају место

Mališani su pod budnim okom vaspitača u vrtiću "Kraljica Marija", Foto I. Marinković

 I kada se preleže sve dečije bolesti od čestih prehlada, stomačnih virusa i boginja, svakodnevno je u obdaništima odsutna skoro trećina mališana. U odnosu na 2014. godinu, upisano je čak 10.000 mališana više, ali povećanje broja dece nije pratila veća dolaznost.

"Navala" na predškolske ustanove počela je, posle smanjenja cene boravka sa 9.700 na 5.590 dinara, što govori da je finansijski momenat za roditelje veoma bitan. Tako je 2014. godine, na "gradskom spisku" bilo 49.226 dece, a trenutno ih je oko 60.000. Ako bi deca koja idu u vrtić samo "na papiru", ustupila mesto vršnjacima koji su ostali "ispod crte", liste čekanja bi bile potpuno ukinute. Broj prijava ove godine je bio na prošlogodišnjem nivou, iako je od 1. septembra vrtić besplatan za svu decu.

KOD PRIVATNIKA 90 ODSTO?

S druge strane, pojedini privatni vrtići u mesečnim izveštajima koje šalju Sekretarijatu navode da je dolaznost dece konstantno viša od 90 odsto, što je, praktično, nemoguće. Od prošle godine je počela oštrija kontrola prisutnosti dece u privatnim vrtićima i kazne. Tako je odluka o subvencionisanju boravka u privatnim vrtićima dopunjena odredbom da će privatni vrtići koji prikazuju netačne podatke o prisutnosti dece izgubiti pravo na dotiranje boravka mališana iz gradske kase.

Sudeći po podacima nadležnih, za poslednje četiri godine, najviše dece je redovno išlo u obdanište 2015. godine. Tada je dolaznost iznosila, u proseku, 62,4 odsto. Statističari su izračunali i da je u poslednjih devet godina vrtić redovno pohađalo tek nešto više od polovine upisanih, odnosno 59,6 odsto njih. Ta brojka se, tokom leta, smanjuje, pa u beogradskim vrtićima boravi tek svako drugo dete. Zabeležena je prosečna prisutnost od samo 57,54 odsto.

Tokom leta, predškolske ustanove koje imaju prostornih i kadrovskih mogućnosti mogu tražiti proširenje kapaciteta za 20 odsto. Moguće je da, tokom leta, još neke zatraže dozvolu za dodatni upis.

Mame i tate koje imaju "baka servis" ili nekog drugog da čuva decu, upisom u vrtić samo čuvaju mesto, a dovedu ih tek ponekad. Tako, deca koja su upisana, a ne idu u vrtić, zauzimaju mesto nekom mališanu, koga zaista nema ko da čuva, ali nije primljen u obdanište. Iako su kapaciteti "na papiru" popunjeni, praktično u obdaništima ima mesto za više od 10.000 najmlađih. U Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu su upoznati sa ovim problemom, ali je teško naći rešenje kako bi se prevazišla ova situacija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu