LAKŠE DO LEKOVA: Pokretna apoteka počinje sa radom u tri beogradske opštine (FOTO)

Novosti online

04. 12. 2023. u 13:17

PROJEKAT Pokretna apoteka ima za cilj da stanovnicima seoskih sredina beogradskih opština, pogotovo tamo gde nema apoteka, omogući da na lakši način dođu do lekova.

ЛАКШЕ ДО ЛЕКОВА: Покретна апотека почиње са радом у три београдске општине (ФОТО)

Foto: RFZO

Ovo će posebno biti od značaja za sugrađane, koji uglavnom žive u seoskim sredinama, i za one koji nisu u mogućnosti da putuju u drugo selo ili u grad do najbliže apoteke.

Pokretna apoteka će početi sa radom u seoskim naseljima opština Mladenovca, Obrenovac i Grocka.

Mobilna apoteka će pratiti raspored rada lokalnih ambulanti, tako da će biti ispred ambulante u onim danima kada ambulanta radi, dok će raspored rada pokretne apoteke biti istaknut u lokalnoj ambulanti.

Cilj je da pacijenti na lakši način preuzmu svoju propisanu terapiju, da celokupna farmaceutska zdravstvena zaštita bude dostupnija stanovništvu. Ovo je od najvećeg značaja za pacijente koji boluju od hroničnih oboljenja, pacijente sa kardiovaskularnim bolestima, dijabetičarima, gde je redovno uzimanje terapije neophodno radi kontrole bolesti.

Kad je reč o uslugama koje će pružati, one su iste kao i u svim apotekama. Osim podizanja leka na recept ili lekova koji se izdaju bez recepta, građani će moći da izmere krvni pritisak, da izmere nivo šećera u krvi, da odrede nivo vitamina i minerala u organizmu. 

Ovo je još jedan način na koji država želi da zdravstvenu zaštitu učini jednako dostupnom svim građanima, bez obzira na to da li žive u selu ili u gradu. A ujedno i potvrda da je pacijent u fokusu zdravstvenog sistema.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!