KRSMANOVIĆA KUĆA OD SAD BEZ GRAFITA: Ekipe JKP "Gradska čistoća" u saradnji sa Zavodom očistile fasade dva značajna spomenika kulture

A. Z. K.

01. 09. 2023. u 07:10

POJEDINE zgrade na Terazijama našle su se na meti vandala, pa su ih, osim bogate istorije, "krasili" i grafiti.

КРСМАНОВИЋА  КУЋА ОД САД  БЕЗ ГРАФИТА: Екипе ЈКП Градска чистоћа у сарадњи са Заводом очистиле фасаде два значајна споменика културе

Zavod za zaštitu spomenika kulture Beograda

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda u dogovoru sa JKP "Gradska čistoća" organizovao je akciju uklanjanja crteža sa Krsmanovića kuće i Vukove zadužbine, koji su pod zaštitom. Ovo je samo prvi u nizi sličnih poslova, jer će u toku ove godine biti rekonstrusana Krsmanovića kuća.

Prethodne nedelje ekipe JKP "Gradska čistoća" uklonile su natpise sa oba pomenuta zdanja.

- U sklopu naših aktivnosti za ovu godinu u planu je i Projekat restauracije ulične fasade i sanacije dela krova Krsmanovićeve kuće na Terazijama - saopštili su u Zavodu za zaštitu spomenika kulture Beograda. - Ovim projektom predviđena je kompletna restauracija ulične fasade i zamena oluka zbog čije su dotrajalosti pojedini delovi fasade izuzetno devastirani. Za realizaciju ovog projekta sredstva će obezbediti Sekretarijat za kulturu.

Projekat arhitekte Jovana Ilkića

KRSMANOVIĆA kuća sagrađena je 1885. godine po projektu arhitekte Jovana Ilkića u stilu akademizma. Sagrađena je sa idejom da bude stambeni objekat za trgovca Marka O. Markovića, kuća je posle par godina pripala Aleksi Krsmanoviću. Krsmanović je u njoj živeo do svoje smrti 1924. godine, a čitavo imanje zaveštao je srpskom narodu. Zbog arhitektonskih i kulturnih vrednosti koje je krase proglašena je 1964. godine za kulturno dobro.

U Zavodu su apelovali na Beograđane da vode računa o kulturnom nasleđu našeg grada i da se svako neprimerno ponašanje smatra uništavanjem kulturnog dobra.

Zavod za zaštitu spomenika kulture Beograda

Tokom jula Zavod je takođe u saradnji sa JKP "Gradska čistoća" uklonio i grafite sa spomenika Knezu Mihailu. Ovo obeležje staro vek i po našlo se na meti vandala, a osvanulo je sa uvredljivim porukama. Zbog postamenta koji je bio išaran, Zavod je podneo i prijavu policiji protiv NN lica. Osim grafita na njemu je bilo i tragova gareži, a bila je polomljena i tabla na kojoj su bili ispisani podaci o ovom monumentu.

Brojni prestonički spomenici prethodnih godina bili su na meti vandala. Tako je Zavod imao nekoliko akcija čišćenja obeležja po celom gradu. Grafita je bilo i na obelisku u blizini Brankovog mosta koji je posvećen Prvoj beogradskoj konferenciji nesvrstanih zemalja. U još jednoj zajedničkoj akciji i ovo obeležje je sređeno u oktobru. Postament Spomenika zahvalnosti Francuskoj bio je pre par godina išaran crnim sprejom.

Foto: Novosti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)