TRAŽIMO ISTA PRAVA: Održana druga velika skupština članova Saveza Srba iz Crne Gore

A. Z. K.

06. 06. 2023. u 18:12

DRUGA izborna Skupština Saveza Srba iz Crne Gore održana je u zgradi opštine Stari grad.

ТРАЖИМО ИСТА ПРАВА: Одржана друга велика скупштина чланова  Савеза Срба из Црне Горе

Foto: D. Milovanović

Udruženje je osnovano pre četiri godine, a članovi i gosti ove sednice bili su u prilici da čuju šta je sve urađeno u prethodnom periodu, ali i šta je sve planirano.

Savez Srba iz Crne Gore pod svoje okrilje prima sve Srbe. Oni i dalje nemaju svoje prostorije, ali u planu je da izrade sajt gde će moći da se upišu svi Srbi koji su rođeni ili vuku poreklo iz Crne Gore.

Na samom početku sednice okupljenima se obratio i protojerej-stavrofor Radivoj Panić koji im je preneo pozdrave i poruku patrijarha Porfirija.

- Prenosim vam blagoslov patrijarha, želimo vam sve najbolje i da ostvarujete svoje planove, i da vam Bog da svako dobro u narednom periodu - rekao je protojerej-stavrofor Radivoj Panić.

Savez je nastao po blagoslovu mitropolita Amfilohija, a u maju 2019. godine održana je osnivačka skupština. U prethodnim godinama imao je brojne akcije. Kako se navodi u njihovim izveštajima, sa studentima Pravnog fakulteta pokrenuli su akciju za odbranu svetinja. U Vrbasu i Subotici su organizovali javne skupove kao podršku Srpskoj pravoslavnoj crkvi i srpskom narodu. Pre tri godine od Beograda do planine Jabuka kod Prijepolja članovi udruženja učestvovali su i u auto-litiji kojom su želeli da pokažu solidarnost u borbi protiv režima Mila Đukanovića.

Crna Gora, međa istine i laži

Prisutnim članovima na Skupštini, prikazan i film pod nazivom "Crna Gora, međa istine i laži", koji govori o prelomnim trenucima u istoriji Crne Gore o 1918. i Velikoj narodnoj skupštini srpskog naroda u Podgorici.

Na skupštini Saveza, za predsednika je odabran Željko Čurović i usvojen plan rada za naredne četiri godine. Čurović je rekao za "Novosti" da je po poslednjem popisu u Crnoj Gori 28,7 odsto stanovništva srpske nacionalnosti, međutim on tvrdi da ih ima mnogo više.

- Ne znam koliki je tačan broj Srba crnogorskog porekla u Srbiji. Ako gledamo do trećeg kolena, mislim da imamo tri Crne Gore u Srbiji - rekao je Željko Čurović. - Mnogi roditelji decu besplatno školuju u Srbiji. Naš cilj je da zaštitimo identitet srpskog naroda ma gde da se nalazio. U Crnoj Gori smo građani drugog reda, bez ikakvih prava. Prihvataju nas kao strance, na očevinu plaćamo porez kao stranci, ne možemo da glasamo, da izađemo na referendum, da odlučujemo o važnim pitanjima za sve nas. Za razliku od nas i Albanci, i Bošnjaci, i Hrvati, koji su na istoj poziciji, imaju ista prava kao ostali građani Crne Gore. Mi samo tražimo da smo ravnopravni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja