"TETKICA BIBIJA" POD ZAŠTITOM: Na listu 446 kulturnih dobara u Beogradu, Vlada dodala još jedno

A. Z. K.

23. 05. 2023. u 20:48

MESTO kulta Tetkice Bibije i spomen-obeležje Roma, u Ulici gospodara Vučića upisano je na listu nepokretnih prestoničkih dobara. Na ovaj način Beograd je proširio listu zaštićenih lokacija pa ih je sada na spisku 446.

ТЕТКИЦА БИБИЈА ПОД ЗАШТИТОМ: На листу 446 културних добара у Београду, Влада додала још једно

Zavod za zaštitu spomenika kulture Beograda

Na sednici Vlade, koja je održana krajem aprila, doneta je odluka da se pod zaštitu stavi mesto posvećeno ovom kultu. Ovom odlukom pod zaštitom se našla kapela i ostatak stare kapelice. Pod zaštitom se našlo i spomen-obeležje stradalim Romima, a ovo je jedini spomenik u Republici Srbiji posvećen isključivo Romima stradalim tokom balkanskih i Prvog svetskog rata, kao i spomen-ploča stradalima tokom Drugog svetskog rata.

- "Tetkica Bibija" je jedan od najznačajnijih romskih praznika - saopštili su u Zavodu za zaštitu spomenika kulture Beograda. - Njeno svetkovanje na prostoru beogradske Čubure započelo je 1888. godine. Pre četiri godine "Tetkica Bibija" je zvaničano upisana na Listu nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije. Nekada se na tom mestu u Ulici gospodara Vučića nalazilo drvo kruške, koje su Romi povezivali sa ovim kultom, krst i Spomenik Romima stradalim u balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu.

Crkva u Zemunu

CRKVA Uznesenja blažene device Marije u Zemunu proglašena je za kulturno dobro krajem prošle godine, i tako je postao 445. objekat na listi. Predlog za zaštitu ovog verskog objekta dao je Zavod za zštitu spomenika kulutre Beograda, a usvojila ga je Vlada.

Kako objašnjavaju u Zavodu, podizanjem spomenika stradalima, Romi su na jednoj lokaciji objedinili mesto kulta i sećanja na svoje stradale sunarodnike.

Ova prestonička lokacija ima značajnu ulogu u religijskom i društvenom životu, kao i u tradicionalnoj i savremenoj kulturi Roma.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)