PARKING NA MESTU ZA LOKALE: Obnova kanalizacione mreže na delu Zemunske pijace zbunjuje građane

T.N.

20. 05. 2023. u 11:30

NA delu Zemunske pijace sa kog su krajem januara raseljeni lokali da bi se obnovila kanalizacija već dugo se "baškari" parking.

ПАРКИНГ НА МЕСТУ ЗА ЛОКАЛЕ: Обнова канализационе мреже на делу Земунске пијаце збуњује грађане

Privatna arhiva

Mnogobrojni sugrađani strahuju da će tezge ostati na Velikom trgu, a vozila na prostoru pijace. Nadležni objašnjavaju da je reč o privremenom izmeštanju, jer su u toku radovi na izgradnji kanalizacione mreže. Međutim, na ovoj lokaciji se radnici retko pojavljuju, što građanima daje još više argumenata za sumnju.

Radovi na novoj kanalizaciji u okviru Zemunske pijace deo su rekonstrukcije infrastrukturne mreže u starom delu Zemuna.

- Nova kanalizaciona mreža u Starom jezgru Zemuna postavlja se u ukupnoj dužini od 6,5 kilometara u oko 30 ulica - kažu nadležni iz Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda. - Kišna kanalizacija gradi se u dužini od 5.280 metara, a fekalna kanalizacija izgradiće se u dužini od 1.165 metara kako bi se obezbedilo priključenje na gradsku mrežu svih korisnika na ovom području. - Nova kanalizaciona mreža koja se gradi na ovoj pijaci imaće zasebne kolektore za kišu i otpadne vode.

Značaj ovih radova ogleda se u podizanju sanitarno-higijenskih uslova, s obrzirom na to da je kanalisanje na Zemunskoj pijaci do sada bilo vrlo neujednačeno, na ovom prostoru postojali su zidani kanali, kanali u kojima se mešala atmosferska otpadna voda kao i kanali koji su bili manjeg prečnika od minimalno dozvonjenog.

Radovi se sprovode sa zadnje strane pijace ka Keju Oslobođenja, a sve tezge su prebačene na veliki plato sa leve strane kada se dođe iz Gospodske ulice, na Velikom trgu. Na ovom mestu su inače postavljene mobilne tezge i drvene kućice, koje se sklanjaju posle radnog vremena, ali trenutno je situacija drugačija.

- Izmešteno je više od 300 delova pijačne opreme u koje spadaju tezge, rashladne vitrine, boksevi. Nakon završetka radova izmešteni deo pijace biće vraćen na prvobitnu lokaciju - kažu nadležni u JKP "Beogradske pijace". - Naše preduzeće omogućilo je svim zakupcima da nastave sa radom, a kupcima da i tokom izvođenja radova, nastave kontinuirano da se snabdevaju.

Takođe, parkiralište "Masarikov trg" privremeno je izmešteno na pločnik pijace sa iscrtanim žutim parking mestima za potrebe dostavnih vozila.

Radovi do jeseni

U TOKU su završni radovi prve faze na prostoru parkinga, gde se posle polaganja kanalizacionih cevi površina parkinga vraća u prvobitno stanje. U drugoj i trećoj fazi kanalizaciona mreža se postavlja duž ograde kod Osnovne škole "Lazar Savatić" prema Gospodskoj ulici i uz objekte duž Masarikovog trga, a radovi će biti završeni do jeseni ove godine - kažu u Direkciji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKO DA ZAČINITE BRAK? Radmila je bračni terapeut i ove savete treba da poslušate (VIDEO)