OGLASIO SE GRADONAČELNIK: Grad Pančevo će pomoći porodicama koji žive u Pilotskoj školi

B.Borisavljević

21. 04. 2023. u 16:17

GRAD intenzivno radi na pronalaženju rešenja za preseljenje porodica koje 30 godina žive u zgradi nekadašnje Pilotske škole, kada im je ovde odeljen prostor kao "nužni smeštaj" - kaže za "Novosti" Aleksandar Stevanović, gradonačelnik Pančeva.

ОГЛАСИО СЕ ГРАДОНАЧЕЛНИК: Град Панчево ће помоћи породицама који живе у Пилотској школи

Foto: Z. Jovanović

On ističe da je zgrada u javnoj svojini Grada i da je cilj da se stanarima pomogne i obezbede uslovi za život dostojan čoveka, ali da to sve mora biti urađeno u skladu sa pozitivnim pravnim propisima Republike Srbije.

Stevanović pojašnjava da se moraju ispuniti određene pravne osnove, kako bi se znalo kome se šta može dodeliti, navodeći da postoji još socijalno ugroženih ljudi kojima je potrebna pomoć. Ipak, on navodi da su na listi prioriteta pančevačkih vlasti svakako stanari iz naselja Kotež 2.

NAMENA

Potpisnici peticije ističu da bi u obnovljenom objektu trebalo da budu sadržaji iz oblasti, kao i izložbe o istoriji domaćeg vazduhoplovstva, kulture, prostori za udruženja i klubove iz iste sfere, radionice za mlade, habovi za pokretanje stvaralačkih delatnosti i deo komercijalnih prostora za ostvarivanje finansijske održivosti budućeg kompleksa.

Krajem prošle godine, pokrenuta je inicijativa niza udruženja i klubova iz Pančeva sa ciljem trajne zaštite pomenutog objekta i njegove obnove, a u funkciji javne upotrebe, usmerene ka edukacije mladih i formiranja novog kulturnog središta grada.

- U dosadašnjim kontaktima Inicijativnog odbora sa drugim institucijama i organizacijama iskazana je podrška i zainteresovanost Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Pančevu za pružanje stručne pomoći, a izražena je i načelna spremnost drugih institucija da se priključe inicijativi - kažu pokretači peticije. - Posebnu notu inicijativi daje i ovogodišnji jubilej obeležavanja prvog noćnog leta u istoriji vazduhoplovstva koji je ostvaren na liniji Pančevo - Istanbul, što svedoči o ulozi naše sredine u globalnom razvoju vazduhoplovstva.

Gradonačelnik Stevanović ističe da objekat devastiran i pitanje je koliko je isplativo ulagati u obnovu.

- Neozbiljno je potpisivati bilo kakavu peticiju i tražiti bilo šta dok ove porodice žive u uslovima nedostojnim čoveka - kaže Stevanović.

Stanari su se u Pilotsku školu uselili 1993. godine. Rečeno im je da je to nužni smeštaj. Prošle su tri decenije, a osam porodica, nekadašnjih radnika "Trgoprodukta" je i dalje je tom u nužnom smeštaju. Žive u veoma teškim uslovima. Zgrada nekadašnje Pilotske škole u pančevačkom naselju Kotež 2, spolja i unutra, više podseća na scenografiju iz nekog horor filma, nego na stambenu zgradu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave