ČUVAJU LAPTOP IZ "TERMINATORA 2": Katedra za vazduhoplovstvo Mašinskog fakulteta ima jedinstvenu zbirku starih računara

B.Borisavljević

09. 04. 2023. u 18:35

PRVI laptop iz čuvenog filma "Terminator 2", neprevaziđeni Atari portfolio, kao i "komodor 64", "misedo 85" sklapan u nekadašnjem Ivangradu današnjim Beranama, "amige" koje se mogu naći u tv i radio studijima, samo su deo kolekcije starih računara Katedre za vaduhoplovstvo na Mašinskom fakultetu u Beogradu.

ЧУВАЈУ ЛАПТОП ИЗ ТЕРМИНАТОРА 2: Катедра за ваздухопловство Машинског факултета има јединствену збирку старих рачунара

Foto: N.Skenderija

 Iako su već "zagazili" u petu deceniju, ovi kompjuteri rade i predstavljaju "kariku koja nedostaje" da mladima informatičkog doba pokažu kako su izgledale "mašine" od sredine 60-tih godina pa do danas.

Prema rečima dr Gorana Vorotovića, vanrednog profesora, ideja je bila da kolekcija bude deo muzeja i izložena u holu fakulteta, ali je to bilo nemoguće, jer se tu nalaze stalne postavke. Iako je uvreženo mišljenje da Mašinski fakultet nije vezan za računarske tehnologije, profesor nam otkriva da niko nije više vezan za kompjutere od mašinaca. Jer, avion i vozilo su više računar, nego mašinski sklop.

- U našoj zbirci imamo oko 30 računara sa kraja 70-tih godina prošlog veka - navodi Vorotović. - Najstariji je "epl 2", koji se proizvodio između 1979. i 1982. godine prošlog veka. Kupljen je da se montira u jednoj od laboratorija gde su ispitivane kočnice. To je jedan od prvih računara, koji je ugrađen i bio funkcionalan sa dodatnim elementima da bi mogao da vodi čitav proces upravljanja, odnosno kočenja. Danas ih koristimo da pokažemo studentima kako se to nekada radilo, jer su današnjoj deca i mladi dostupni uređaji koji su u piku razvoja i oni ne znaju šta je bilo ranije.

VEROVALI ILI NE

Profesor Vorotović nam otkriva neverovatan podatak da je svaki današnji mobilni telefon jači od računara koji ima "Vojadžer 1" - Nasina interplanetarna sonda, lansirana 1977. godine. Ipak, ona je napustila Sunčev sistem i dalje šalje informacije sa samo 69.63 kilobajta memorije. I još uvek radi, iako se danas priča o giga i terabajtima.

Njegova originalna misija je bila da poseti Jupiter i Saturn i prvi put su naučnici iz Nase uspeli da naprave prve visoko detaljne slike tih planeta i njihovih satelita. "Vojadžer 1" je trenutno najudaljeniji objekat od Zemlje stvoren ljudskom rukom, udaljavajući se od Zemlje i Sunca na brzini koja odgovara većoj specifičnoj energiji od bilo koje druge sonde sa samo 69,63 kilobajta, što je 240.000 puta manje od memorije iPhone 5.

Naš sagovornik objašnjava da su sredinom 40-tih godina prošlog veka nastali prvi računari, koji su bili analogni. Pojavom tranzistora, sredinom 60-tih godina, svet se promenio i počela je era digitalne tehnologije. Računari su se smanjivali i postajali sve jeftiniji, a samim tim i dostupniji. Početkom 70- tih godina, neke firme su počele da razvijaju kućne računare namenjene obradi informacija i vrlo brzo su prešle u gejming industriju - video igre. Uporedo se razvijala domaća industrija.

 

-Gospodin Voja Antonić u komunističkoj Jugoslaviji je '83 osmislio računar "Galaksija" i u istoimenom časopisu objavio kompletan nacrt - otkriva profesor Vorotović. - Svako ko je bio malo vičan i mogao iz inostranstva da nabavi neku matičnu ploču i tastaturu, bio je u mogućnosti da napravi računar i da počne da se obrazuje. On ističe da su te mašine imale kvalitet i da danas rade. Naravno, posle više od četiri decenije pojavile su se neke "dečije bolesti" jer, recimo, tastature nisu rađene kao danas, pa se raspadaju. Ali, zahvaljujući entizijazmu studenta i profesora one i dalje rade.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna