ČITAJU I TRAŽE ODGOVORE: U biblioteci ETŠ "Rade Končar" bez telefona i interneta

B.Borisavljević

03. 04. 2023. u 14:29

ZA đake Elektrotehničke škole "Rade Končar" uzimanje knjiga iz biblioteke nije "smaranje", već zadovoljstvo. Ljubav prema čitanju učenici su razvili zagvaljujući, pre svih, Nini Dimitrijević, bibliotekarki koja je osmislila projekat "Bibliomanija". Reč je o igri domišljatosti za koju nije potrebno predznanje učenika, nego snalažljivost i želja da se zabave istražujući bogat fond školske biblioteke.

ЧИТАЈУ И ТРАЖЕ ОДГОВОРЕ: У библиотеци ЕТШ Раде Кончар без телефона и интернета

Foto: Privatna arhiva

Prema rečima Dimtrijević, ekipe dobijaju zadatak koji rešavaju korak po korak, putem asocijacija, logike, koristeći knjige i predmete u biblioteci, dok telefoni i internet nisu dozvoljeni. Igra je napeta, jer treba doći do cilja što pre, odnosno brže od ostalih ekipa, pošto najuspešniji tim, uz javne pohvale, osvaja i slatkiše za celo odeljenje.

- Moja ideja je bila da i oni učenici koji ne čitaju baš mnogo, zavire u biblioteku i knjige - navodi ona. - Kao organizatora, posebno me raduje što je odziv iz godine u godinu sve veći i što se ekipe koje se oprobaju u Bibliomaniji, prijavljuju i naredne godine. Ove godine planiramo da pozovemo i ekipe iz drugih škola sa naše opštine.

NAGRADE

Iako ne vole baš da čitaju lektiru, đaci obožavaju beltristiku. Oni koji pročitaju najviše knjiga u toku godine dobijau nagrade u tri kategorije - učenici, nastavnici i nenastavno osbolje. Najbolji dobijaju knjige po izboru.

Za one "zaboravne", postoji kazna. Ako se knjiga ne vrati na vreme, dan kašnjenja "košta" tri dinara. Novac prikpuljen na ovaj način koristi za obnovu bibliotečkog fonda.


A da je Ninina ideja pun pogodak, slažu se i učenici. Kažu d se na Bibliomaniji lepo zabave, a usput nešto i nauče. O tome govore i njihovi komentari koje su naveli u anketi - Sjajno provedeno vreme! Prijatno sam iznenađena. Kreativno i zanimljivo. Kreativna aktivnost, gde možeš nešto i da naučiš. Jako lepo iskustvo. Jedva čekam da ponovo učestvujem. Bilo je odlično. Previše zabavno! Super sam se proveo i želim da idem u još "eskejp rumova". Dolazim opet!Drago mi je što sam učestovao. Utisci su sjajni! Zbližio sam se sa drugarima sa kojima ranije nisam baš mnogo razgovarao.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna