GRIP U NALETU: Povećan broj obolelih, na udaru posebno školarci

B.B.

02. 03. 2023. u 16:41

BROJ obolelih od akutnih respiratornih infekcija i obolenja sličinih gripu, je u porastu, a "na udaru" su predškolci , osnovci i srednjoškolci. Prema podacima gradskog Zavoda za javno zdrvalje, u periodu od 20. do 26. februara, pomoć lekara potražilo 17.621 osoba.

ГРИП У НАЛЕТУ: Повећан број оболелих, на удару посебно школарци

Foto: Profimedia

Posmatrano u odnosu na nedelju ranije, više od 2.000 je novoobolelih, a povećanje se beleži posebno kada su u pitanju grip i obolenja sličnih gripu.

Među obolelima od akutnih respiratornih infekcija je najviše je osoba uzrasta 5 - 19 (45,8 odsto), dobne grupe 20-64 godina (31,8) i  do 4 godine (15,5). Osoba starosti 65 i više godina su bile zastupljene sa 6,9.

I kod gripa i obolenja sličnih gripu, najviše prijavljenih je od 5 do 19 godina (306 – 41,7) i osoba dobne grupe 30-64 godine (255 – 34,8). Udeo dece uzrasta do 4 godine je 8,7 odsto,  od 20-29 godina je 7,5 i starijih od 65 godina je 7,2.

Presek se pravi na osnovu izveštaja koje GZZJ šalju domovi zdravlja, Zavod za zaštitu zdravlja studenata, Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika ŽTP-a i Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika MUP-a.


Na teritoriji Beograda potvrđena su oba podtipa virusa A (H3N2), A (H1N1) i tip B, od kojih je A (H1N1) dominantan.

Stručnjaci GZJZ poručuju da je najefikasnija mera prevencije gripa  vakcinacija .  Svim osobama koje su u povećanom riziku od razvoja komplikacija se preporučuje da što pre vakcinišu, pri čemu se zaštita stvara za 2-3 nedelje od dobijanja vakcine. Vakcina se može primiti u bilo koje vreme u toku trajanja sezone gripa, čak i kad je virus počeo da se širi u okruženju.
 
 Opšte mere prevencije obuhvataju izbegavanje bliskih kontakta sa obolelim osobama, redovno pranje ruku uz izbegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta, provetravanje prostorija. Jačanje opšte otpornosti organizma podrazumeva adekvatan režim rada i odmora i ishranu bogatu vitaminima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna