RADI I DNEVNI PRIHVATNI CENTAR: U Lominoj ulici 17, kod pijace Zeleni venac, beskućnicima obezbeđen privremeni smeštaj i hrana

Š. M.

13. 12. 2022. u 07:40

U LOMINOJ ulici 17, u blizini pijace Zeleni venac, otvoren je Dnevni privremeni centar za beskućnike.

РАДИ И ДНЕВНИ ПРИХВАТНИ ЦЕНТАР: У Ломиној улици 17, код пијаце Зелени венац, бескућницима обезбеђен привремени смештај и храна

Centar u Lominoj ulici, Foto I. Marinković

Sekretarijat za socijalnu zaštitu u saradnji sa Crvenim krstom ovu uslugu licima bez krova nad glavom pruža od 2018. godine.

Radno vreme ovog centra je od 10.00 do 13.00, a ukoliko bude potrebno u narednom periodu ono će biti produženo, a kapaciteti prošireni.

- Sa prvim hladnim danima otvoren je Dnevni privremeni prihvatni centar za sugrađane kojima je potrebna ova usluga - istakla je sekretarka za socijalnu zaštitu Aleksandra Čamagić.

- U stalnoj smo komunikaciji sa gradskim Štabom za vanredne situacije, pratimo vremensku prognozu. U realizaciji ove usluge pomagaće nam Gradski centar za socijalni rad i volonteri Crvenog krsta. To znači da sva lica kojima je potrebna pomoć mogu da dobiju informaciju o svim uslugama koje su im na raspolaganju.

Osobe koje imaju potrebu da budu smeštene u Prihvatilište, kao i one koje dolaze po uputu Gradskog centra za socijalni rad, mogu da ostanu do šest meseci. U Dnevnom prihvatnom centru za beskućnike obezbeđeni su topli napici, obroci, naravno i prostor u kojem mogu da se ugreju, a postoji i usluga kupanja. Takođe, mogu da dobiju čistu garderobu, a na raspolaganju imaju i psiho-socijalnu podršku.

- Kapacitet Prihvatilišta za stara i odrasla lica je 104 mesta, a trenutno su u toj ustanovi zbrinute 52 osobe - kaže ona.

- Važno je napomenuti potrebu za dvosmernom komunikacijom, što znači da bi trebalo da lica koja se nalaze na ulici u hladnim danima zatraže pomoć institucija. U narednih nekoliko dana biće otvoren i prostor u kojem će biti obezbeđeno privremeno prenoćište za beskućnike, što će biti prvi slučaj takve usluge u Beogradu. To ćemo takođe uraditi u saradnji sa Crvenim krstom. Za početak će biti obezbeđeno 25 mesta sa prostorom odvojenim za žene i muškarce, budući da su takvi propisi. Ukoliko bude bilo potrebe, i za tu uslugu ćemo proširivati kapacitete.

LAKŠE DO LIČNIH DOKUMENATA

GRAD Beograd takođe finansira i izdavanje ličnih dokumenata licima koja ih nemaju, što je prvi korak ka korišćenju svih drugih usluga socijalne zaštite.

Po izdavanju rešenja od Gradskog centra za socijalni rad korisnici se mogu smestiti u Prihvatilište, gde će u dužem periodu biti zbrinuti. Nakon toga sledi i dobijanje trajnog smeštaja, što i jeste krajnji cilj sistema socijalne zaštite.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest