ZAUZELI TROTOARE, UGROZILI PEŠAKE: Postavljanje zaštitnih ograda oko beogradskih gradilišta često zna da bude protivno zakonskim propisima

A. Z. Klisurić

10. 12. 2022. u 11:21

ZBOG postavljene zaštitne ograde oko dva gradilišta na Zvezdari i na Voždovcu bilo je ugroženo kretanje pešaka kao i protok vozila.

ЗАУЗЕЛИ ТРОТОАРЕ, УГРОЗИЛИ ПЕШАКЕ: Постављање заштитних ограда око београдских градилишта често зна да буде противно законским прописима

Foto GO Zvezdara

Privremeno je bio blokiran trotoar. Prolaznici su zbog metalnih zastora morali da izađu na ulicu na neobeleženom mestu i sebe dovedu u opasnost. Međutim, vrlo brzo ograde su pomerene sa trotoara u Batutovoj i Kumodraškoj ulici, gde je i bio problem, pa sada građani ovuda mogu neometano da prođu.

U Kumodraškoj je ograda bila izvučena tik do saobraćajnice pa su prolaznici morali da izlaze na kolovoz kako bi prošli jedan deo ulice.

- Ove metalne pregrade danima su stajale do ulice, i onda kad sam prolazio ovuda morao sam da sačekam da prođu automobili kako bih prošao. Lako je kada ste sami, ali ne znam kako je roditeljima koji guraju decu u kolicima ili ih vode za ruku, to je baš rizično - ispričao nam je sugrađanin Marko I. - Ne znam da li ga je neko prijavio ili je nešto drugo u pitanju ali dobro je da je investitor shvatio grešku i učinio da se svi osećamo bezbednije.

Foto GO Zvezdara

Na uglu Batutove ulice i Milana Rakića Zvezdarci su imali sličnu situaciju sa blokiranim trotoarom. Nezadovoljni sugrađani ovaj problem prijavili su nadležnima preko "Beokom servisa".

- Opštinski i gradski komunalni inspektori i policajci izašli su na teren zbog ove prijave - saopšteno je u GO Zvezdara. - Naloženo je izmeštanje zaštitne ograde koja se nalazi oko ovog gradilišta i tako je omogućeno prolaznicima da se sigurno kreću ovim saobraćajnicama. Ovo je bio veliki problem jer se u neposrednoj blizini nalazi jedna osnovna i dve srednje škole. Osim toga, rešen je i problem raskrsnice na uglu Preševske i Batutove, koja je bila nepregledna.

Foto Foto I. Marinković

Ovakve situacije nisu retkost u prestonici, tako su pre dve godine žitelji Kondine i prolaznici u ovoj centralnoj gradskoj ulici imali blokiran prolaz na trotoaru s obe strane ulice.

Muke su imali pešaci, koji su morali da šetaju kolovozom, jer nisu imali kud, a i vozači kako ih ne bi oborili. Prvo je ograda oko gradilišta bila postavljena na parnoj strani kod broja 22. Kada su pešaci koji ovuda svakodnevno prolaze "naučili" da pređu na drugu stranu, radnici su počeli da postavljaju skele kod broja 13. Iako je moglo da se prođe ispod skela, Beograđani su se ipak odlučivali da zakorače na kolovoz.

Foto Foto I. Marinković

NEPHODAN ELABORAT ZA ZAUZEĆE

OGRADE koje se postavljaju oko gradilišta mogu biti stavljene samo u skladu sa elaboratom o obezbeđenju gradilišta. Investitori su dužni da ovaj dokument dostave Sekretarijatu za saobraćaj.

Neophodno je da ovaj Sekretarijat odobri ovaj elaborat, zatim investitor dobija saglasnost. Dalje se ova dokumentacija upućuje Direkciji za puteve, koja izdaje rešenje i daje dozvolu o zauzeću površine u određenom periodu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave