IŠARALI SPOMENIK I NA ZELENOM VENCU: Na meti vandala bilo obeležje posvećeno Prvoj konferenciji nesvrstanih

A. Z. K.

05. 12. 2022. u 14:15

SPOMENIK posvećen Prvoj beogradskoj konferenciji nesvrstanih zemalja na Zelenom vencu, u blizini Brankovog mosta, prethodnih dana našao se na meti vandala, koji su ga išarali grafitima. Zavod za zaštitu spomenika kulture i JKP "Zelenilo Beograd" zajedno su očistili ovaj spomenik, koji je obnovljen tokom prošle godine.

ИШАРАЛИ СПОМЕНИК И НА ЗЕЛЕНОМ ВЕНЦУ: На мети вандала било обележје посвећено Првој конференцији несврстаних

Foto Zavod za zaštitu spomenika kulture

Nepoznati počinioci crnim sprejom išarali su postament obeležja. Bronzana tabla na kojoj je ispisan povod podizanja ovog monumenta bila je precrtana sprejom. U Zavodu su apelovali na neodgovorne Beograđane da se uzdrže od pisanja po spomenicima jer njihovo čišćenje iziskuje trošenje budžetskih sredstava.

- Prošle godine uradili smo velike radove na obnovi spomenika Prvoj beogradskoj konferenciji nesvrstanih zemalja - saopštili su u Zavodu za zaštitu spomenika kulture. -

Tokom tih radova nova kamena obloga premazana je antigrafitnom zaštitom. Za sanaciju obeliska sredstva je obezbedio Grad, u okviru programa Hitnih intervencija na spomenicima i spomen-obeležjima.

Foto Zavod za zaštitu spomenika kulture

Osim rekonstrukcije obeliska i postamenta, JKP "Zelenilo Beograd" obnovilo je oštećene staze, mobilijar parka, a uređena je i javna zelena površina u neposrednoj blizini obeležja.

Spomenik je podignut 1961. godine povodom Prve konferencije nesvrstanih zemalja u Beogradu. Obelisk u blizini Brankovog mosta visok je 25 metara i počiva na betonskom postamentu. Ovo obeležje ima arhitektonsko-urbanističku vrednost.

GROBNICA NARODNIH HEROJA

PROŠLOG meseca ponovo je išarana Grobnica narodnih heroja na Kalemegdanu. Ovo obeležje u poslednje četiri godine više puta je bilo na meti vandala.

Poslednji put nepoznati počinioci na engleskom jeziku ispisali su natpis "komunistički teroristi".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

OTAC SINU „KUPIO“ MLADU, PA JE ZAJEDNO SILOVALI: Novi detalji užasa u Margiti, kod Vršca