U MRAKU ČITAV SAT DUŽE ZBOG ŠTEDNJE: Ulične svetiljke rade po izmenjenoj satnici, u skladu sa odlukom grada

A. Z. K.

24. 11. 2022. u 11:00

PRETHODNIH dana Beograđani se više nego što je uobičajeno žale u vezi sa javnim osvetljenjem.

У МРАКУ ЧИТАВ САТ ДУЖЕ ЗБОГ ШТЕДЊЕ: Уличне светиљке раде по измењеној сатници, у складу са одлуком града

Do 30. novembra trajaće "stari" ražim, Foto Screenshot

Građani se uglavnom raspituju i žale da li je kasnije paljenje i gašenje jedna od mera štednje i gde se skriva problem. U JKP "Javno osvetljenje" potvrdili su nam da je izmena paljenja uličnih svetiljki jedna od mera za uštedu električne energije koja je propisana novim gradskim planom. Korigovana satnica za uključivanje sijalica biće na snazi u narednih šest meseci.

Prema novom planu, kojim je propisana ušteda energije, do 30. novembra sijalice će se paliti u 16.15, a gasiti u 6.00.

Žitelji prestonice u prethodnom periodu prepunili su "Beokom" servis prijavama o saobraćajnicama koje su bile u mraku. Žalbe su pristizale iz različitih delova grada, među kojima je bio Novi Beograd, Čukarica i Zvezdara. Na adresu JKP "Javno osvetljenje" najviše pritužbi je stiglo u vezi sa jutarnjim gašenjem uličnog osvetljenja.

Kako su za "Novosti" objasnili u ovom preduzeću, rasveta se pali i gasi po ustaljenom kalendaru koji je prilagođen dužini obdanice, i menja se na desetak dana. Zbog preporuka koje je dala Vlada i Ministarstvo rudarstva i energetike za uštedu energenata, Grad je napravio Plan uštede električne energije za javno osvetljenje u prestonici.

- Ako je, recimo, u ovom periodu planirano da se instalacije upale u 16 sati, uključenje se odlaže za pola sata, a ujutru će biti ugašeno ranije nego što je planirano po ustaljenom kalendaru - rekli su u JKP "Javno osvetljenje".

- Na ovaj način tokom narednih meseci uštedećemo električnu energiju. Sprovođenje Odluke i uključivanje instalacija je u nadležnosti operatora distributivnog sistema "Elektrodistribucija Srbije".

Korekcije od pola sata nisu striktne, već one mogu da variraju u zavisnosti od perioda godine, mogu biti duže ili kraće od ovog vremenskog intervala.

Sva javna preduzeća i ustanove u obavezi su da se usaglase sa preporukama Vlade i Ministarstva kako bi uštedeli energiju. Javna preduzeća širom zemlje u obavezi su da pripreme i plan uštede sopstvene potrošnje koji moraju da realizuju.

NAJDUŽE SVETLE U DECEMBRU

KALENDAR po kome se pali ulična rasveta određen je dužinom dana. U regularnim uslovima sijalice svetle oko 4.228 sati tokom godine. U decembru prestoničke sijalice najduže su uključene - čak 475 sati, a najmanje rade tokom juna - 230.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!