KALEMEGDAN JOŠ ČEKA KAMERE: Nije završeno postavljanje video-nadzora na Beogradskoj tvrđavi

A. VOJINOVIĆ

21. 11. 2022. u 10:30

DA li će čuvari na Kalemegdanu, najposećenijem turističkom mestu u prestonici, do kraja godine, kao što je bilo najavljeno, dobiti "podršku" u vidu video-nadzora - ne zna se.

КАЛЕМЕГДАН ЈОШ ЧЕКА КАМЕРЕ: Није завршено постављање видео-надзора на Београдској тврђави

Foto Tanjug

Radovi na postavljanju novog sistema počeli su u decembru prošle godine, i dalje su u toku, međutim odgovor na pitanje dokle se stiglo sa poslovima na postavljanju 67 kamera širom beogradskog izletišta, kao i da li će se sve završiti do Nove godine, nismo dobili. Poslednji incident koji se ovog meseca dogodio, kada je oskrnavljena Grobnica narodnih heroja, ponovo je pokazao da je video-nadzor na tvrđavi preko potreban.

- Realizacija projekta je u toku i trenutno se izvode radovi koji teku po predviđenom planu - rekli su kratko za "Novosti" u JP "Beogradska tvrđava". - Predviđen broj kamera prema planu tehničke zaštite ostaće kao što je planirano projektom, a u skladu sa tačno utvrđenim planom lokacija.

Iako su čuvari na Kalemegdanu angažovani svakog dana, 24 časa dnevno, mnogobrojnim incidentima koji se decenijama unazad dešavaju na Beogradskoj tvrđavi ne mogu sami da stanu na kraj. Mnogobrojni spomenici kulture, skulpture i druge znamenitosti minulih godina bili su na meti huligana, a nije nepoznanica i da je ovaj deo glavnog grada zbog turista jedan od glavnih "radnih mesta" za beogradske džeparoše. Najveća šteta bila je napravljena pre više od dve godine, kada su huligani provalili u Barutanu, oborili i razbili rimsku statuu iz 2. veka.

Foto Tanjug

Vandali su u prethodnim godinama pisali grafite na tek obnovljenom postamentu "Pobednika", Stambol-kapiji, Damad Ali-pašinom turbetu, a početkom meseca i po Grobnici narodnih heroja, gde su crnim sprejom napisali "Komunisti teroristi". Upravo je ovaj spomenik bio najviše na udaru nesavesnih građana, koji je, prema podacima JP "Beogradska tvrđava", samo u prethodne dve godine bio oskrnavljen čak 10 puta! Zato su iz SKOJ-a od gradskih oca nedavno zatražili da se kamere na Kalemegdanu konačno postave, kako bi se osujetili i otkrili eventualni budući vandali.

Podsetimo, radovi na postavljanju video-nadzora na Kalemegdanu počeli su krajem prošle godine, a kada poslovi budu privedeni kraju, u kompleksu Beogradske tvrđave na 64 lokacije biće 67 kamera visoke rezolucije. Tamo gde ne bude bila moguća montaža video-nadzora, zbog specifičnosti objekata ili narušavanja pogleda, predviđeno je postavljanje novih stubova visine četiri metra. Osim kamera, planirano je da se na Beogradskoj tvrđavi i parku Kalemegdan instalira bežični internet sa 16 pristupnih tačaka.

PROJEKAT OD 52 MILIONA DINARA

JAVNO preduzeće "Beogradska tvrđava" u svrhu postavljanja novih kamera i bežičnog interneta sprovelo je javnu nabavku. Ovo preduzeće po završetku procesa zaključilo je ugovor sa grupom od tri ponuđača, vredan 52.197.600 dinara sa PDV.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024