IZ JAKOVA NA AUTO-PUT 2023: U januaru bi konačno mogla da počne izgradnja dela petlje, dužina sva četiri kraka 1.200 metara

Š. Marović

30. 10. 2022. u 07:49

IZGRADNjA pristupnih saobraćajnica koje iz Jakova vode na auto-put "Miloš Veliki" počeće uskoro, možda početkom iduće godine, rečeno je za "Novosti" u Ministarstvu građevinarstva.

ИЗ ЈАКОВА НА АУТО-ПУТ 2023: У јануару би коначно могла да почне изградња дела петље, дужина сва четири крака 1.200 метара

Foto P. Milošević

Time će oko 50.000 stanovnika Donjeg Srema dobiti direktan izlaz na ovu bitnu saobraćajnicu, a teretni kamioni napokon će u širokom luku zaobilaziti centar najmlađe prestoničke opštine.

Iako je izgradnja trebalo da počne kada i gradska saobraćajnica Novi Beograd - Surčin, to se još nije desilo. Ipak, kako smo saznali, projekat će uskoro biti završen, a građevinski radovi trebalo bi da počnu početkom 2023. godine.

- Očekujem da će uskoro biti gotov projekat za građevinsku dozvolu - potvrdio je za "Novosti" predsednik Opštine Surčin Stevan Šuša. - Ovaj dokument potom prolazi tehničku proceduru, da bi se nakon toga mogla izdati građevinska dozvola. Ukoliko sve bude po planu, početak sledeće godine mogao bi biti i početak radova. Ako na gradilištu bude dovoljan broj radnika, oni bi mogli biti završeni za svega mesec dana. Deo šljunka je odavno doteran, tako da je na radnicima samo da prionu na posao.

Mapa Novosti

- Ukupna dužina putnog pravca, odnosno sva četiri kraka, jeste 1.200 metara - ističe Šuša. - Za njenu izgradnju potrebno je iskoristiti oko 67 ari površine, koji se nalazi u postojećoj zoni auto-puta. Parcele pripadaju opštini i PKB, ali veći deo poseduju privatna lica. Da bismo obavili eksproprijaciju očekujemo odobrenje Poreske uprave. Procene nadležnih su da će čitav posao koštati oko tri miliona evra.

VELIKE GUŽVE

ZBOG nepostojanja ovog bitnog kraka, na izlazu iz Vojvođanske ulice, odnosno uključenju na surčinski put svakodnevno se stvaraju ogromne gužve, pa je za prolaz prvih semafora na ovom putnom pravcu potrebno biti strpljiv više od pola sata. Razlog je što ka ovoj saobraćajnici, osim žitelja surčinskih naselja, gravitiraju i meštani Kupinova, Deča i Karlovčića, koji pripadaju opštini Pećinci.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SVEČANO: Šapić laureatima uručio Nagradu grada Beograda za 2023. godinu