ŽABAMA PRAVI RAJ, A STANARIMA PAKAO: Stanovnici Braće Jerković muku muče sa fekalnim jezerom u naselju

D. Jović

29. 10. 2022. u 11:09

IZMEĐU ulica Braće Jerković i Peka Dapčevića, na Opštini Voždovac, već godinama unazad nalazi se fekalno jezero.

ЖАБАМА ПРАВИ РАЈ,  А СТАНАРИМА ПАКАО: Становници Браће Јерковић муку муче са фекалним језером у насељу

Deo voždovačkog naselja, Foto A. Stevanović

Osim neprijatnog mirisa koji se odatle širi, žitelje ovog kraja muči kreketanje žaba koje su se ovde toliko odomaćile da ne daju snu na oči. Iz Gradske uprave poručuju da je u toku plan za izgradnju kolektora za prikupljanje otpadnih voda i, kako kažu, isušivanje fekalnog jezera.

Meštanin Lazar D. podseća da stanovnici Braće Jerković poteškoće sa jezerom imaju još od 2015. godine, o čemu su izveštavale i "Večernje novosti".

- Jezero je nastalo od Kumodraškog potoka koji je nekada ovuda proticao, ali je kasnije napravljen kolektor u koji je voda trebalo da se uliva. - kaže Lazar.

- Kolektor je neko vreme zaista funkcionisao, ali se začepio i onda je počela da se stvara močvara, a sada i jezero.

Kako kaže Lazar, u ovom kraju noću je pravi izazov zaspati zbog kreketanja velikog broja žaba koje su se nastanile na jezeru.

- Često se ovde pojavljuju razne pernate životinje, ja sam video desetak pataka - priča naš sagovornik.

- Osim njih, na ovo jezero sleću sokolovi, ali i neke druge ptice. Ima i fazana u okolini.

Neverovato je da ovako nešto postoji usred grada.

Iz Sekretarijata za informisanje Beograda kažu da je u toku izrada planske i tehničke dokumentacije, koja je osnov za rešavanje ovog dugogodišnjeg problema.

- Prošle godine je Skupština grada usvojila plan detaljne regulacije za područje između Kumodraškog potoka i naselja Padina. U skladu sa tim planom, Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda pokrenula je pred nadležnom službom za Katastar nepokretnosti postupke deobe katastarskih parcela u cilju formiranja građevinske parcele za kolektor na južnom delu naselja Padina, u zoni Mitrovdanske ulice - kažu u Gradskoj upravi.

- Ovim je predviđeno da kolektor prikupi otpadne vode iz Padine, čime će se sprečiti dalje punjenje fekalnog jezera iz pravca ovog kraja, a za sledeću godinu planiraju se sredstva za izgradnju kolektora u Mitrovdanskoj ulici.

Kako saopštavaju iz Gradske uprave, Direkcija za građevinsko zemljište, zajedno sa Gradskom opštinom Voždovac, zaključila je i tri ugovora za izgradnju sekundarne kanalizacione mreže.

- U naselju Kumodraž centar, Kumodraž selo i Kumodraž Vojvode Stepe ukupno se gradi oko 15.000 metara kanalizacije za veliki broj domaćinstava, a radovi će biti završeni dogodine - naglašavaju u upravi grada.

- Na ovaj način, otpadne vode će se usmeriti u rekonstruisani kolektor u Ulici Peka Dapčevića i time će se i sa ove strane sprečiti dalje nekontrolisano doticanje vode na deo Kumodraškog polja, gde se i stvara fekalno jezero.

SANACIJE ĆE BITI, ČEKA SE DATUM

DIREKCIJA za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, Javno vodoprivredno preduzeće "Beogradvode" i Gradska opština Voždovac u oktobru 2020. godine saopštili su da će problem biti saniran.

- Bara sa otpadnim vodama koja je formirana zadaje svakodnevne muke građanima i zajedničkim angažovanjem ova ekološka opasnost uskoro će postati prošlost - rekli su tada iz GO Voždovca.

Nažalost, dan rešenja agonije za veliki broj građana ni danas nije poznat.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu