OGROMNA DEPONIJA NEMANJI IZA LEĐA: Prostor oko nekadašnje Železničke stanice već se nekoliko mesecima nalazi u katastrofalnom stanju

Š. Marović

12. 10. 2022. u 10:33

DEPONIJA koja se već duže vreme nalazi iza nekadašnje zgrade Glavne železničke stanice, odnosno budućeg Istorijskog muzeja na Savskom trgu, svakim danom je sve veća.

ОГРОМНА ДЕПОНИЈА НЕМАЊИ  ИЗА ЛЕЂА: Простор око некадашње Железничке станице већ се неколико месецима налази у катастрофалном стању

Šut, đubre, razni otpad ruže prostor, Foto: Z. Jovanović

Šut, otpad, građevinski materijal, stari nameštaj, sanitarije i raznovsrsni predmeti ruže prostor pored sveže rekonstruisanog Trga.

Reporteri "Novosti" posetili su lokaciju u samom centru grada i zatekli ogromne količine smeća i šuta, taloženog ko zna koliko dugo. Kao podsetnik da su ovde nekada redovno dolazili vozovi, a čuo se huk lokomotiva, ostao je stari sat, dok sve ostalo deluje kao na zapuštenoj periferiji industrijskog grada. Iako je fasada zgrade bivše železnice obnovljena, u šta je preduzeće "Beograd na vodi" uložilo pet miliona evra, nepoznati vandali već su išarali zidove. Posebno je to vidljivo sa bočnih strana ovog objekta, izgrađenog 1884. godine.

- Užas u šta se ovaj deo pretvorio - ogorčeno priča sugrađanka Marija P.

- S jedne strane imate uređen trg i velelepni spomenik Stefanu Nemanji, dok je s druge deponija koja se samo povećava. Posebno je jezivo proći noću, pa i izbegavam taj deo. Ovo bi što pre trebalo urediti kako bi se vratio bar deo pređašnjeg izgleda.

Foto: Z. Jovanović

U budućoj zgradi Muzeja istorije Srbije trenutno se umesto vrednih dela iz bogate zbirke okupljaju beskućnici i migranti, skrivajući se od kiše, sunca, prolaznika, policije. Kako zaštite uopšte nema, oni slobodno mogu da ulaze u ovaj jednistveni objekat i borave u njemu sknaveći ga i upropašćujući svakodnevno.

Još nije poznato kada će njegova unutrašnja rekonstrukcija početi, niti koliko će ona koštati. Trenutno se na oko 8.000 kvadrata radi snimanje prostora, otvaranje sondi, jer se mora ispitati tlo ispod objekta da bi se uradila projektna dokumentacija. Sredstva za početak radova postoje, i po dobijanju potrebnih dozvola biće raspisan tender.

Takođe, "parna lokomotiva" koja je deceniju vukla Titov "Plavi voz", a poslednjih 37 godina krasila prostor između Pošte 6 i nekadašnje Glavne železničke stanice, čeka trenutak da bude izmeštena, ali i uređena. Trenutno je u veoma lošem stanju, a unutar nje utočište je pronašlo nekoliko beskućnika, u šta su se naši reporteri i uverili.

Foto: Z. Jovanović

Kako bi se taj deo kompletno uredio, a prostor oko zgrade stare železničke stanice dobio konačan izgled, potrebno je izmestiti autobusku stanicu na Novi Beograd. I to je trenutno na dugom štapu, pošto radovi u Bloku 42 stoje već nekoliko godina.

Preko puta budućeg Istorijskog muzeja Srbije nalaze se dva objekta i nekoliko baraka koje dodatno ruže ceo prostor. Iako su nadležni pominjali da će njihovo pitanje biti rešeno tokom rekonstrukcije trga, to se nije desilo. Trenutno su zapušteni i puni smeća, ali i utočište za migrante poput zgrade železničke stanice.

REKONSTRUKCIJA I SPOMENIK

REKONSTRUKCIJA prednjeg dela Savskog trga počela je 2020. godine, a na Savindan sledeće otkriven je spomenik Stefanu Nemanji. Prostor je dobio nove klupe, đubrijere i zelenilo. Osvežena je i Savska ulica, kao i tramvajske šine i baštice. Posebno je uređen i prostor za taksi vozila. Jedno vreme se verovalo da će se u zgradu stare stanice useliti Muzej Nikole Tesle, a onda je odlučeno da se ovde udomi Muzej istorije Srbije.

Foto: Z. Jovanović

POŠTA DOBIJA NOVI IZGLED

KAKO su ranije najavili gradski čelnici, zgradi Pošte u Savskoj 6 biće vraćen izlged koji je imala pre bombardovanja u Drugom svetskom ratu. U toku 2020. rađene su detaljne analize, koje su pokazale da se rekonstrukcija može obaviti.

Ipak, iako su radovi najavljivani za 2021. još uvek sve tapka u mestu, pa nije poznato kada će njeno uređenje početi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

SEDMICA TRI MILIONA EVRA: Vidite izvučene brojeve - šestice veoma izdašne