OTPADNE VODE DA NE TEKU MIRIJEVOM: Žitelji Jovanke Radaković i juče na dva sata blokirali ulicu uoči sastanka sa predstavnicima grada

A. Z. K. - A. V. V.

11. 10. 2022. u 08:47

GRADSKI čelnici danas bi trebalo da se sastanu sa žiteljima Ulice Jovanke Radaković koji već mesecima imaju muke sa fekalijama koje se izlivaju na kolovoz.

ОТПАДНЕ ВОДЕ  ДА НЕ ТЕКУ  МИРИЈЕВОМ: Житељи Јованке Радаковић и јуче на два сата блокирали улицу уочи састанка са представницима града

Foto. N. Skenderija

Blokada koju su stanari organizovali u nedelju imala je odjeka, ali su oni i juče izašli na ulicu kako bi iskazali nezadovoljstvo jer iz Grada nije bilo reakcije već mesecima.

Stanari ove, ali i okolnih ulica blokirali su sinoć saobraćajnicu na dva sata i najavili da će se protesti nastaviti ukoliko gradski oci ne budu čuli njihove apele.

Otpadne vode od aprila se izlivaju sa privatne parcele na jednu od najprometnijih mirijevskih saobraćajnica, žitelji svakog dana sve više strahuju od zaraze, a guše ih i neprijatni mirisi. Na mnogobrojne dopise koje su prosledili nadležnima, u nadi da im reše problem, nisu dobili nijedan odgovor. Ovo nepoverenje rezultiralo je jučerašnjim protestom koji je bio organizovan od 17.00 do 19.00.

- Iako smo u nedelju saznali da ćemo se sastati sa čelnicima iz Grada, stanari su bili jednoglasni da ipak održimo još jedan protest - rekla nam je Jelena Nikčević.

- Nikada nikakav konkretan odgovor nismo dobili, mislim da je za ovih nekoliko meseci poslato skoro 2.000 dopisa na koje niko ne odgovara. Ovde se pojave neke ekipe i inspektori, ali se ništa ne rešava. Šta ćemo da radimo ako se ovo ne sanira do zime, zalediće cela ulica, je l' treba neko i da nastrada.

Kao i dan ranije, demonstranti su blokirali ulicu, a na okupljanju je bilo građana svih generacija, i stariji i mladi, kao i mnogo roditelja sa decom.

- Ljudi su svakog dana slali žalbe, poneko je dobijao odgovore da se mejlovi prosleđju, ali pošto se samo šalju dalje, rešenja nema i zato smo se okupili - kaže za "Novosti" David Slavković.

- Ta kanalizacija curi kroz jedan privatan plac, vlasnik je hteo da reši, ali nikako nije mogao i to ne znamo zbog čega, a ta voda nam se spušta niz ulicu, napravile su se rupe po asfaltu. Fekalije cure pored vrtića u koji roditelji decu dovode svaki dan. Deca su dobijala i stomačni virus, sumnjamo da je od ove vode. Nastavićemo da protestujemo i nećemo odustati od borbe.

Građani se plaše zaraze, Foto. N. Skenderija

Na protestu je bilo i mnogo porodica sa decom, koje su nam ispričale da nesnosan smrad osećaju svakog dana.

- Letos je bilo nepodnošljivo - kažu nam dve mame koje nisu želele da se predstave. -

Ovo traje mesecima, ali se i prethodnih godina izlivalo, pa su to sanirali. I onda je od aprila počelo ponovo i da se izliva svaki dan.

Podršku su sinoć pružile i komšije iz susednih ulica.

- Ne živim u ovoj ulici, ali sam ovde iz građanske solidarnost kako bih pružio podršku komšijama - kaže Milan Ivanović.

Zbog protesta u ovom delu grada sinoć su se stvorile gužve, autobusi 27 i 27E zaustavili su se tačno kod parcele gde se izliva kanalizacija, odakle su građani blokirali ulicu.

Nezadovoljnim Mirijevcima koji su u nedelju blokirali Ulicu Jovanke Radaković podršku je dao i predsednik opštine Zvezdara Vladan Jeremić. Prema njegovim rečima, ovaj problem je kompleksan, a on je pomogao stanarima da ugovore sastanak sa gradskim čelnicima, kako bi zajedno rešili ovaj problem.

Foto. N. Skenderija

Fekalije koje zadaju muke žiteljima ovog dela Mirijeva izlivaju se iz divlje mreže, na koju je priključeno nekoliko bespravno izgrađenih objekata. Komunalni opštinski inspektori tokom juna su bili na terenu i o ovom problemu obavestili gradsku građevinsku inspekciju i Ministarstvo životne sredine.

PROBLEM NISU SEPTIČKE JAME

IAKO su na teren izlazili komunalni inspektori GO Zvezdara, oni nisu mogli da reše ovaj problem. Kako objašnjavaju, oni na terenu nisu zatekli septičke jame, jer bi u tom slučaju oni mogli da nalože njihovo čišćenje. O ovom problemu obavestili su gradske i državne institucije jer strahuju da bi ova situacija mogla da dovede do ekološkog incidenta. Dolazile su i ekipe JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija", iako ova mreža nije u njihovom sistemu održavanja. Na privatnu parcelu odakle se izlivaju fekalije nisu mogli da uđu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO VUČIĆ NE POBEDI, SRBIJU ČEKAJU TEŠKI DANI PO SVIM PITANJIMA... Darko Miličić poslao važnu poruku o aktuelnoj političkoj situaciji (VIDEO)